Cinema Critica

CRÍTICA

À. Quintana

Les mestres oblidades

El 14 d'abril de 1931, quan es va proclamar la República Espanyola, els nivells d'analfabetisme eren molt alts. La situació de les escoles era molt deficitària i en l'educació s'establia una clara marginació per gènere que feia que les nenes tinguessin menys oportunitats que els homes, ja que el seu objectiu era ser bones esposes. Las maestras de la República, de Pilar Pérez Solano, guanyadora del Goya al millor documental, intenta explicar què va passar quan, amb la República, l'educació va convertir-se en un fet primordial. Van ser els anys en què es van fixar nous sistemes pedagògics que establien nous valors i en què les mestres van fer una tasca destacada per educar els infants. Una època en què es van crear les escoles mixtes i es va posar fi a la segregació.

A partir d'un assaig de la pedagoga Luz Martínez Ten, Las maestras de la República pretén ser una pel·lícula homenatge a aquelles dones. L'estructura del documental és molt simple, i en alguns casos massa erràtica. El documental és una producció de FETE-UGT que insisteix en la seva part central en el paper del sindicat dins del món de l'educació. La seva estructura es basa en un seguit d'entrevistes a expertes i experts en la història de l'educació, confrontar-ho amb algunes imatges d'arxiu i amb petits moments ficcionalitzats en què s'intenten posar en escena uns textos de Josefina Aldecoa. La pel·lícula parteix de la llum –la proclamació de la República– per avançar cap a la foscor –l'exili després de la Guerra Civil–. El treball és honest però falta més sentit visual en el moment de donar força emotiva a una història que està molt bé que surti a la llum i que es reivindiqui. La realització és molt simple i, malgrat que el treball de fons documentals és bo, es troba a faltar l'existència de més varietat de recursos de posada en escena. Pilar Pérez Solano acaba construint un documental molt elemental que vol contribuir a divulgar un factor oblidat de la memòria històrica i a homenatjar unes dones treballadores que van establir una reforma pedagògica molt important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia