Llibres

infantil i juvenil

lluís llort

En un futur independent

Quan s'escriu per a adults, passar a fer-ho per a nens de sis anys fa respecte. Encara més si, com Teresa Solana, el que has publicat és novel·la negra (Drecera al paradís, Negres tempestes, L'hora zen, La casa de les papallones...). Tot i que la seva acostuma a tenir més humor que sang.

I l'humor és una de les claus de la bona rebuda que es mereix Supernyaps, la col·lecció de novel·les de format clàssic il·lustrades amb abundància i eficàcia per Àlex Roca.

Les trames dels dos primers lliuraments funcionen bé, amb ritme i gags constants, del to escatològic que sol agradar als nens de sis anys, però amb picades d'ullet per a qui vulgui desxifrar el que Solana planta.

Per exemple, l'acció se situa el 3014, i segur que no és casual (Solana és independentista). Com tampoc que la Diplodocus (en la línia de la clàssica Nostromo), la gran nau de l'espai on tenen lloc les aventures, sigui comandada per una dona (Solana és feminista). Com tampoc que el grup de rock dels pares dels dos nens protagonistes (que són cosins) sigui Sopa de Llufes, unint Sopa de Cabra i Els Pets.

No crec que el dramaturg Roger Bernat tingui a veure voluntàriament, però així es diuen els dos protagonistes, Roger i Bernat. Una mena de Zipi i Zape, per fer-ho breu. Com que els bessons Borja i Eduard Masdéu li han donat bons resultats a les novel·les negres, ha repetit amb bessons, però ampliats: la Ma, la Me, la Mi i la Mo (de Maria, Mercè, Mireia i Montse) són quatre nenes idèntiques, i molt odioses.

Hi ha un bon ventall de personatges (els arguments corals és una de les característiques de l'autora), amb més defectes entranyables que grans virtuts, per fer-los més propers: el robot defectuós (Senyor Pets), el cuiner (Senyor Bolet), la comandant Farigola, el professor Xiruca, el doctor Asp i la infermera Irina, el tinent Borinot i els sis membres de la banda de rock (amb reminiscències barreja dels The Mamas & The Papas i dels Jefferson Airplane).

A La invasió misteriosa tot de polls envaeixen l'espai tancat que és la Diplodocus, l'enorme nau on viatgen els protagonistes. A la recerca de l'aigua perduda, una fuita deixa sense aigua la nau i l'han d'aconseguir al planeta Caca Tova. Podem interpretar-los com un tema sobre l'arribada de l'estrany i un altre d'ecologista.

Una bona estrena en el gènere que tindrà continuïtat en aquesta sèrie independent i en altres projectes de Solana.

la invasió misteriosa
Text: Teresa Solana Il·lustracions: Àlex Roca Editorial: Estrella Polar Pàgines: 128 Preu: 8,95 euros A partir de: 6 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia