Cinema Estrena

Estrena

Xavier Roca

Alan Turing, un heroi poc reconegut

Alan Turing va ser un matemàtic britànic que va tenir un decisiu paper a l'ombra durant la Segona Guerra Mundial, ja que va encapçalar l'equip de científics que van desxifrar el codi secret que utilitzava l'èxèrcit alemany en els seus missatges; gràcies a això els aliats es van poder avançar a alguns dels atacs nazis.

La vida de Turing s'ha relatat en diversos documentals i tv movies. El 2001, Michael Apted va dirigir Enigma, un thriller d'espionatge basat en el best-seller de Robert Harris que recreava en clau de ficció la feina dels científics que van treballar per desxifrar els codis secrets dels nazis, i que van protagonitzar Dougray Scott i Kate Winslet.

Ara, el director noruec Morten Tyldum (Headhunters) debuta en el cinema anglosaxó amb el que vol ser el biopic definitiu d'Alan Turing: Descifrando Enigma, una producció bàsicament britànica que s'inspira en la biografia que va escriure Andrew Hodges. Descifrando Enigma té diverses nominacions als Globus d'Or i es dóna per segura la seva presència en les candidatures als Oscar de Hollywood que s'han d'entregar l'any que ve.

Una de les bases que juga Descifrando Enigma és el protagonisme d'un dels actors britànics del moment, Benedict Cumberbatch, que ja havia tingut relació amb l'univers de l'espionatge a El topo. Aquest any, Cumberbatch ha aportat la seva veu a la darrera entrega d'El hobbit i a Los pingüinos de Madagascar, i s'ha anunciat que serà el protagonista de Doctor Strange, una de les pròximes pel·lícules Marvel.

A Descifrando Enigma Cumberbatch interpreta Turing com un geni superdotat i amb certs problemes de relació social; per entendre'ns, com una mena de barreja entre Sherlock Holmes –a qui ha encarnat, en versió contemporània, en una justament aclamada sèrie de la BBC– i l'autista Sheldon Cooper de la sitcom The Big Bang Theory.

Precisament, el que fa Descifrando Enigma més enllà de la seva cobertura d'espionatge i suspens és aprofundir en les raons dels conflictes de personalitat de Turing, que va ser objecte d'abusos en la seva època d'estudiant a causa de la seva homosexualitat. Les tendències sexuals del personatge són claus, segons la pel·lícula, per entendre la seva introversió i també el poc reconeixement públic que va tenir una figura amb certa dimensió d'heroi tràgic.

Descifrando Enigma
The Imitation Game
Direcció: Morten Tyldum Intèrprets: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong Gènere: Thriller/biopic País: GB-EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia