cultura

Mirador

La importància d'haver induït vocacions

La importància de la feina de Joan Amades va més enllà de la seva producció, que en certs casos ha estat qüestionada per la manca d'un criteri científic. La seva tasca d'investigació i recopilació de la cultura popular s'amplifica per les vocacions que va despertar perquè altres continuessin la seva feina. En l'actualitat penso en Pep Coll i la seva recerca de rondalles, dites i tradicions del Pallars. Amades va començar la seva feina en una època en què la modernitat i l'industrialisme feia menystenir tot allò que provenia del passat tot lligant-lo al concepte d'obsolet. Si aquesta tendència no s'hagués aturat, en pocs anys s'hauria perdut un patrimoni, sovint oral, que hauria deixat òrfenes de significació moltes de les nostres tradicions. En la preservació de la cultura popular hi trobem el perquè dels noms de pobles, el perquè de costums, el perquè, en definitiva, de la nostra identitat. Si el blues és als Estats Units la cultura popular que va portar a la modernitat, per què a Catalunya oblidem que la nostra modernitat té arrels en el passat?

Per això la feina que va fer Amades no és un treball de naftalines, sinó que les seves flaires han arribat al present. I el que és més important, ens encaren cap al futur. Només cal escoltar les noves fornades de músics catalans que han trobat en la tradició, ni que sigui per subvertir-la, la raó de la seva connexió contemporània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia