cultura

Un conte recrea la Via Catalana per a tots els públics

Toni Strubell és l'autor d'un llibre juvenil que té il·lustracions de Narcís Franquesa i amb el qual vol contribuir a divulgar l'aventura col·lectiva que viu el país

Es presenta el 3 d'octubre a Sant Feliu

L'anomenat procés és un llarg camí cap a la independència de Catalunya que viu un sprint final amb les eleccions del 27-S. Fins arribar aquí s'han organitzat moltes mobilitzacions ciutadanes que han implicat milions de catalans i catalanes. Però encara no n'hi ha prou. Almenys així ho pensa Toni Strubell (Oxford, Anglaterra), periodista i escriptor que viu actualment a Sant Feliu de Guíxols, que considera que hi ha un sector del jovent que puja i que en un futur ajudarà a portar les regnes del país que encara no se sent prou implicat o partícip en tot plegat. Per pal·liar aquest buit –“del qual tots som una mica culpables”, considera Strubell–, ha decidit posar el seu granet de sorra per donar a conèixer “l'emocionant moment que viu Catalunya avui” canviant radicalment de registre i atrevint-se a escriure un conte juvenil.

El llibre, titulat Viatge a la Via Catalana. L'aventura de dos gossos per retrobar el seu amo (Pagès Editors) està il·lustrat per Narcís Franquesa, el primer creador d'un film de dibuixos animats en català, el qual ha optat per extrapolar el que relata el text oferint una visió més propera al realisme màgic.

Gossos protagonistes

La primera particularitat que es trobaran els lectors d'aquesta mena de road story és que els protagonistes són dos gossos. Ells, la Laia i en Gori, són els que fan aquest apassionant viatge a través de la realitat catalana d'avui amb un objectiu: trobar el seu amo a l'únic lloc que pensen que pot haver anat, la Via Catalana. El llibre descriu com els gossos s'escapen d'una gossera i inicien un llarg viatge pel Principat, des de Lleida a fins a Vidreres observant el procés sobiranista i el món dels homes que els envolten “amb fina ironia canina”. Mai amb cap mena de voluntat d'adoctrinament.

En total un recorregut de dos mesos i dos-cents cinquanta quilòmetres, que els faran viure tota mena de situacions i aventures extraordinàries que mostraran l'emocionant moment que viu Catalunya avui: des de les situacions precàries que viu la gent amb menys recursos fins a activitats festives com ara la Patum de Berga, passant per la intervenció en un incendi forestal o un viatge en globus. “A més de donar a conèixer trossos de la nostra història, paisatges de la nostra terra i, sobretot, l'ànima d'un país que es retroba amb l'anhel de llibertat”, com destaca el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, al pròleg.

L'obra culmina amb l'arribada dels gossos a la Via Catalana, on es retrobaran al tram 551 amb vells amics humans i amb una aventura col·lectiva de la qual encara s'està escrivint la història.

Presentacions del llibre

Publicat tot just fa un parell de setmanes i després de la primera presentació a Barcelona, els autors del llibre i l'editorial tenen previst fer presentacions a tots els pobles per on passen els gossos: Lleida, Balaguer, Solsona, Berga, Prats del Lluçanès, Vic i Vidreres. També en altres pobles de Catalunya, com és el cas de Sant Feliu de Guíxols, on viuen els dos autors i en què l'acte tindrà lloc el 3 d'octubre (Biblioteca Octavi Viader, a les 12 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.