Reis i reines per un dia
Centenars de persones van fer llargues cues al Municipal per seure a la rèplica del tron de ferro de la sèrie, que també hi serà avui i tornarà, al maig, a l'exposició ‘Girona plató' de la Casa Pastors
L'allau de visitants al tron, molts dels quals no hi van poder accedir, va contrastar amb la freda resposta al mercat medieval de la plaça Pallol
L'Iu té 9 anys i és de la Cellera de Ter. Ell no ha vist ni un sol capítol de Joc de trons –“La vull veure, però no em deixen”, deia força resignat a no poder gaudir d'aquest còctel de “sang, sexe i emoció”, com descrivia la sèrie, uns metres més enllà, en Sergi, de Corçà–, però, a pesar de tot, l'Iu estava entusiasmat després d'haver-se pogut fer una foto com tot un rei, amb una capa de pell i una gran espasa, en el famós tron de ferro, que ahir va atreure centenars de persones de totes les edats i diversos nivells de militància, al vestíbul del Teatre Municipal de Girona. No tothom va tenir la mateixa sort que l'Iu, que hi va anar al matí, quan les cues eren encara raonables, a pesar que un bon grapat de fans ja estaven fent guàrdia des de molt abans d'obrir les portes, a quarts de deu. El càlcul dels responsables de Movistar era que hi passarien un centenar de persones per hora, durant set hores –de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h, el mateix horari previst per a avui–, és a dir, unes 700 persones per dia, però ahir a mitja tarda només s'havien comptabilitzat 364 afortunats que ja s'havien pogut seure al tron i, cap a dos quarts de set, quan alguns ja feien fins una hora i mitja de cua per seure al tron, es va decidir tallar en sec l'accés al recinte. Perquè no era només arribar i fer-se la foto: a part del petit tràmit de posar-se en situació amb capa i espasa, calia donar una adreça de Facebook perquè Movistar hi pengés la foto feta per la seva operària amb una tauleta –al marge de les que els amics i familiars ja feien amb els seus mòbils–, buscant l'efecte viral i el màxim de “m'agrada” d'aquest tipus de promocions.
La façana de l'ajuntament de Girona es va decorar com si fos una gran paret de gel: el mur que separa els set regnes de les terres salvatges, en aquest cas sense que quedi gaire clar què queda a cada costat. Un cop a dins, els visitants eren rebuts –entre banderoles amb la Cocollona i el lema “Girona de gel i foc”– per un dels sinistres caminants blancs de la sèrie, ben quiet.
Els fans gironins de Joc de trons tindran avui encara una segona oportunitat per intentar seure al tron, que després viatjarà al Mobile World Centre de Movistar a la plaça Catalunya de Barcelona, on serà del 27 d'abril al 2 de maig. I després el tron de ferro tornarà a Girona, com una de les peces destacades de l'exposició Girona plató, sobre Joc de trons i altres rodatges realitzats a la ciutat, que es podrà visitar a partir del maig a la Casa Pastors, com va confirmar ahir el regidor de Cultura, Carles Ribas. “Estem molt contents perquè els gironins s'han bolcat en aquest projecte de ciutat i han comprovat que el valor de Girona es pot estendre internacionalment”, deia Ribas al matí, hores abans de comprovar que l'èxit de convocatòria fins i tot els havia superat una mica: “De tot n'hem d'aprendre, i millorarem.”
Un dels elements que no va acabar de funcionar durant bona part de la jornada va ser el mercat medieval que es va instal·lar a la veïna plaça del Pallol, situada just darrere del Municipal: a pesar que s'hi van posar alguns indicadors perquè la gent hi anés directament després de fer-se la foto, la majoria dels assistents tornaven a sortir per la porta principal del Municipal. De fet, el mercat estava format per deu parades que combinaven els productes que es poden trobar en moltes fires, medievals o no –des de formatges fins a espardenyes– amb tres botigues gironines que venen marxandatge de Joc de trons –Moby Disk, Zeppelin i Groovy Shop–, des de samarretes fins a rèpliques del tron de ferro, alguna per sobre dels 1.000 euros.