Altres

De tots els actes d’aquests dies, el més esperat la Nit de Gala i el nomenament de les ratafies guanyadores

La nit en què la ratafia es posa de gala

M’agrada l’artesania, saber què hi ha a cada parada, les coses fetes amb amor i consciència. També m’intriga la solemnitat de les litúrgies que les envolta

La qua­ranta-dosena edició de la Fira de la Rata­fia es pre­senta amb un car­tell de la colo­menca Elsa Batallé i Gol, gra­du­ada en belles arts per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, fet amb tinta de nou verda i amb la volun­tat d’home­nat­jar Lluís Bayés, de qui par­la­rem més enda­vant.

Aquest any se cele­bren els 30 anys de la coca de rata­fia de can Trias, tres dècades des que la Magda Tolosa va aga­far la recepta de la coca de la seva padrina de Bada­lona i, jun­ta­ment amb en Vado­ret, va inten­tar que con­servés l’aroma de la rata­fia, un pro­ducte total­ment con­so­li­dat i amb un alt nivell de ven­des.

D’entre tot el reguit­zell d’actes de la fira des­taca la Nit de Gala de la Rata­fia, que com els dar­rers anys es farà al pavelló de La Nòria i que s’ha con­ver­tit en un dels actes més con­cor­re­guts del cap de set­mana, amb gai­rebé 800 per­so­nes.

La Nit de Gala començarà amb la pre­sen­tació dels mem­bres del jurat del Con­curs de la Rata­fia, que a par­tir d’aquell moment tas­ta­ran dalt de l’esce­nari les deu rata­fies fina­lis­tes per deter­mi­nar qui­nes són les tres gua­nya­do­res i quina s’endú el premi a la millor rata­fia local.

El jurat d’enguany estarà for­mat, entre altres, per Cris­tina Feliu (Res­tau­rant L’Aliança d’Anglès), Marta Clot (som­me­lier i influ­en­ci­a­dora divul­ga­dora de la cul­tura viti­vinícola), Xavier Codina (Rata­fia Rus­set) i Sal­va­dor Gar­cia-Arbós (peri­o­dista gas­tronòmic i con­frare d’honor de la festa).

Men­tres­tant, el sopar popu­lar ser­virà per reviure, de nou, aquell caliu tan carac­terístic de la festa, en un àpat que serà cui­nat pels Arros­sai­res de la Tieta Rosa i ser­vit per la Colla Gegan­tera de Santa Coloma.

Els tiquets per al sopar tenen un preu de 18 euros i es poden adqui­rir a l’estanc Can Net, a la pas­tis­se­ria La Gasela i al bar del camp de fut­bol.

Després del sopar, i una vegada el jurat hagi emès el seu vere­dicte, la Con­fra­ria de la Rata­fia aga­farà el relleu de la gala, amb les tra­di­ci­o­nals litúrgies de la festa. Entre d’altres, es farà l’acte de nome­na­ment dels nous con­fra­res i con­fra­res­ses i es nome­narà Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, peri­o­dista gas­tronòmic i ànima de la Festa de la Rata­fia de Besalú, com a Con­frare d’Honor de la Rata­fia 2023.

Final­ment, arri­barà el moment més espe­rat de la nit, quan es dona­ran a conèixer les rata­fies gua­nya­do­res del con­curs i, per tant, el o la millor rata­fi­aire de l’any 2023. La Nit de Gala serà retrans­mesa per TV La Selva, en col·labo­ració amb Rata­fia TV. Una aposta de l’orga­nit­zació per fer més ampli l’àmbit de difusió d’aquest esde­ve­ni­ment, que té en la cele­bració de la gala, amb l’anunci de la per­sona gua­nya­dora del con­curs de rata­fies, un dels moments més espe­rats.

En Nou Verda

La novetat editorial de la Festa de la Ratafia està pensada per als més joves. Es tracta del conte En Rauric va a Ric-ric. El somni d’en Nou Verda, una obra escrita per Josep Solà i il·lustrada per Elsa Bataller, que també és autora del cartell d’aquesta edició de la festa.

Els joves lectors xalaran amb les aventures d’en Nou Verda, que somia que un bon dia es converteix en un vailet, en Rauric, i que se’n va de vacances durant una setmana a un poblet anomenat Ric-ric. Allà coneixerà personatges divertits i un xic enigmàtics, com una entrenadora de granotes, un escriptor que no sabia escriure, la veterinària d’abelles, el pescador d’estrelles, la ratafiaire despistada... Tot plegat, en un poble amb unes normes molt curioses i on en Rauric no podrà amagar que està fet un bon trapella.

El conte es podrà adquirir a l’estand de la Confraria tant el cap de setmana previ com durant el cap de setmana del 9 al 12.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia