guardó
Paloma Sánchez-Garnica guanya el premi Planeta
El Grup Planeta ha celebrat el 75è aniversari de la fundació de l’editorial i la 73a edició del premi més ben dotat a obra inèdita dels que es convoquen a l’estat espanyol.
Aquesta nit s’ha donat a conèixer el nom de la guanyadora i de la finalista, com ja és tradicional, al llarg d’un sopar de gala ple de personalitats del món de la política, l’economia, la cultura i la societat en general. Com els darrers anys, l’acte multitudinari ha tingut lloc a la sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
La guanyadora, que rebrà un milió d’euros, ha estat Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962), amb la novel·la titulada Victoria. Ja va ser finalista el 2021 amb Últimos días en Berlín. La nova obra, la seva novena, també és històrica i també està ambientada a Berlín, en aquest cas en el derrotat després de la Segona Guerra Mundial. “La protagonista, Victoria, es veu obligada a anar-se’n als Estat Units com a espia dels russos”, ha explicat l’autora. A Amèrica la protagonista viurà “una tendra història d’amor”. Finalment podrà tornar a Berlín i es convertirà en “una famosa locutora de ràdio” i aconseguirà “reunir-se amb la seva família i viure en directe la construcció del Mur”.
La finalista, que rebrà 200.000 euros, ha estat la periodista Beatriz Serrano (Madrid, 1989) amb l’obra titulada Fuego en la garganta. La segona novel·la de Serrano és una obra iniciàtica en què el lector acompanya la jove protagonista, “que té uns certs poders sobrenaturals, fa miracles”, per la dècada del 1990 i els principis del segle XXI. “La noia, Blanca, creix en un barri popular de València –on jo mateixa vaig créixer–, i és abandonada per la seva mare”, ha explicat l’autora. “El primer miracle que fa, però, és matar una companya de l’escola, que es riu de la seva situació familiar.” “Amb els anys es fa gòtica i esdevé una noia solitària que intenta connectar amb la resta de persones del seu entorn.”
Aquest any, els organitzadors han rebut un total de 1.070 obres candidates al guardó, procedents de tot el món, en especial de l’estat espanyol i l’Amèrica Llatina.
El jurat estava format per José Manuel Blecua, Juan Eslava Galán, Luz Gabás, Pere Gimferrer –que no ha pogut assistir al lliurament–, Eva Giner, Carmen Posadas i Belén López.
L’inici del projecte
El 1949, José Manuel Lara Hernández i la seva esposa, Maria Teresa Bosch Carbonell, amb un capital inicial de 100.000 pessetes, van iniciar les publicacions de l’editorial Planeta amb el títol de Frank Yerby, Mientras la ciudad duerme. Han passat 75 anys i el grup s’ha convertit en multinacional i és un dels referents internacionals del sector de l’edició. Actualment compta amb uns 70 segells editorials, que inclouen els del Grup 62, en català. A més, el negoci també té llibreries, cadenes de televisió i de ràdio i un diari. També participen en la formació professional i universitària de milers de joves.
Premi amb reincidents
Al llarg de 73 anys, hi ha hagut uns 140 guanyadors o finalistes del premi. Alguns cops amb reincidències, com la d’aquest any amb la guanyadora, i altres, com ara Ángeles Caso i Maria de la Pau Janer, que, cadascuna pel seu compte, un any van ser finalistes i, pocs anys després, guanyadores del cobejat premi. I, fins i tot, hi ha el cas de la barcelonina Mercedes Salisachs, que va ser finalista en dues ocasions abans d’aconseguir guanyar el premi.
Molts dels autors premiats ja tenien una carrera sòlida abans de guanyar el guardó i, en tot cas, el premi els va impulsar més amunt. Noms com ara Ana Maria Matute, Ramon J. Sender, Jorge Semprún, Xavier Benguerel, Joan Marsé, Carmen Posadas, Manuel Vázquez Montalbán, Terenci Moix, Gonzalo Torrente Ballester, Camilo José Cela, Espido Freire, Eduardo Mendoza, Alicia Giménez Bartlett, Álvaro Pombo, Rosa Regàs, Ferran Torrent, Víctor Alba, Juan Benet, Francisco Umbral, Fernando Fernán Gómez, Nèstor Luján, Sandra Barneda, Sempronio, etcètera.