cultura

Faran recréixer la torre del castell de Barberà

Els treballs de l'última fase de rehabilitació es dura terme l'any vinent

Fa deu anys que es van iniciar les obres de conservació del castell templer i hospitalari al municipi de Barberà de la Conca, pendent de la quarta i última fase de restauració.

Dels dos projectes que ha presentat l'Ajuntament al Departament de Cultura per completar-ne la rehabilitació, una part correspon al que rep el finançament de l'1% cultural de la Generalitat i que té un cost de 360.000 euros, i l'altra és el que tramita el consistori per tal de poder rebre l'1% cultural de Madrid, un ajut que es preveu cobreixi l'import total, que és de 719.000 euros.

Les actuacions previstes, explica Antònia Olsina, responsable municipal que fa el seguiment de les obres, “són, en primer terme, les menys costoses i les que afecten l'interior del castell”. Una de les intervencions, consistirà a aixecar 3,5 metres més d'altura la torre de vigilància que a l'anterior etapa ja s'havia fet recréixer, ja que originàriament feia entre 19 i 20 metres d'altura, dominant des de dalt tota la comarca de la Conca de Barberà.

Una altra de les actuacions a realitzar serà completar la reparació de la segona planta de l'edificació, amb una altra pavimentació i l'obertura de finestres que estaven tancades. Les golfes també es condicionaran instal·lant aïllament als tancaments de fusta i canviant els vidres de les finestres.

Altres actuacions pendents són la renovació de la instal·lació elèctrica, a la segona i tercera planta, la col·locació d'un ascensor, així com l'adequació del pati exterior.

Actuacions a l'exterior

Les actuacions més costoses que es preveuen en el projecte són a l'exterior del castell i consistiran en l'excavació arqueològica a la zona on es creu que hi havia un poblat iber. Pel que fa al perímetre del castell, s'ha de fer recréixer a la part nord. En aquest apartat, també s'inclourà l'enderroc d'un magatzem i diverses edificacions adossades a la part sud de la muralla, que en quedarà alliberada.

Segons explica Antònia Olsina, que també és membre i expresidenta de l'associació els Amics del Castell de Barberà, “fa uns anys els veïns valoraven molt poc el seu patrimoni, però avui dia se'n senten orgullosos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.