cultura

CRISTINA ESCOLANO I VICENTE DE LA FUENTE

HISTORIADORS DE L'ART

“No tot s'acaba amb Gaudí”

Què aporta de nou el catàleg?

(V. de la Fuente) Fins ara, de la figura de Domènech i Montaner a Canet s'havia tractat el seu vessant més polític i social. Ara només s'aprofundeix en el tracte artístic i de les arts decoratives que va aplicar en vitralls, ceràmiques, guixos i forja.

I on els ha portat aquest treball?

(C. Escolano) Se sabia que les peces que hi ha dins eren d'ell, però no d'on provenien ni on les havia aplicat abans. Això ens ha portat a un llarg viatge pels seus edificis, comparant cadascuna de les peces que hi ha a la casa amb els seus originals. Ell, d'acord amb la seva personalitat, no llençava res d'allà on treballava i totes les proves que feia i les peces sobrants es poden trobar a la casa museu.

Omplia la seva casa d'estiueig amb les restes d'altres obres.

(V.F.) Sí, tenia el taller a Barcelona, però del juny al novembre s'estava a Canet, on aplicava moltes de les seves peces que no volia llençar.

On han localitzat els originals?

(C.E.) N'hi ha de molts punts, des del Palau de la Música fins a l'hospital Sant Pau, l'Institut Pere Mata de Reus, les cases Thomas i Lleó Morera de Barcelona i el seminari de Comillas, a Astúries.

També han inventariat els mobles del despatx.

(V.F.) Es tracta de la llibreria i la taula dissenyades per ell mateix. També va destacar com a dissenyador de mobiliari, i una prova d'això són els mobles que va fer per a casa del seu fill i que es poden veure al MNAC.

Que sigui la casa personal dóna un interès afegit al museu. El seu treball està relacionat amb la remodelació que s'hi està fent?

(C.E.) Hi està relacionat, ja que l'objectiu del projecte de museïtzació és dinamitzar el fons a través d'ordinadors i les noves tecnologies, però també pot ser que s'hi exposi alguna de les peces que s'han estudiat en el catàleg.

N'hi ha alguna de més valor?

(V.F.) A nosaltres ens va agradar una ceràmica amb motius florals que forma part d'un arrambador. Per això, amb un detall d'aquesta peça il·lustrem la portada del catàleg.

Els ha quedat feina pendent?

(C.E.) Amb la reforma de la casa han sortit noves peces que estaven emmagatzemades a les golfes. El catàleg és un punt de partida, perquè la casa també va rebent donacions de gent de Canet o sobre l'obra de l'arquitecte. S'hauria de fomentar l'interès per Domènech i Montaner, ja que fa la sensació que tot s'acaba amb Gaudí.

Canet no explota prou aquesta marca?

(V.F.) Està molt bé tot el que s'ha fet fins ara per les rutes modernistes, però caldria que, a més dels visitants d'aquí, es donés a conèixer més a fora. Ja sabem que aquí es valora, però s'ha revalorar a l'estranger, perquè també vinguin expressament com fan amb Gaudí turistes de l'altra punta del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.