cultura
Santa Susanna vol recuperar el Shakespeare per a l'Alt Maresme
El municipi buscarà el suport d'ajuntaments veïns perquè l'any vinent el festival pugui tornar a rodar ‘Julieta & Romeo', de Marc Martínez, es representarà diumenge al carrer en un acte reivindicatiu
El nou govern de Santa Susanna, encapçalat per l'històric Joan Campolier (CiU), està molt interessat a recuperar el festival que va situar en el mapa català de les programacions d'estiu el petit municipi. En el mandat anterior, quan governava Josep Monreal i els problemes econòmics de Santa Susanna es van fer evidents, l'esdeveniment primer es va fer en col·laboració amb Mataró i posteriorment el poble altmaresmenc se'n va acabar desvinculant perquè no podia assumir els costos. Tres anys després, el Festival Shakespeare de la capital del Maresme s'ha suspès també pels mateixos motius.
Campolier no s'amaga pas de la decepció d'haver perdut el cicle que va fer néixer el 2003 i que va acumular un èxit notable amb espectacles de gran qualitat, i, alhora, assegura que hi ha fórmules prou efectives per continuar mantenint aquesta proposta. “No són bons temps per a la cultura, perquè els consistoris estem passant uns temps difícils, però precisament per això calen projectes mancomunats que siguin sostenibles”, apunta. La idea de l'alcalde de Santa Susanna és buscar tant l'imprescindible suport econòmic en el sector privat com el també imprescindible suport públic als municipis del costat. “Per què no es fa un festival que tingui escenaris a diferents espais emblemàtics de l'Alt Maresme? Una proposta cultural de primer ordre com a complement de l'oferta lúdica i turística actual”, avança.
Primers contactes
L'alcalde de Santa Susanna manté que tot just ha començat a madurar la idea i que queda un any per intentar posar-la en pràctica, però la proposta de compartir serveis i projectes amb altres poblacions ja l'ha defensat altres vegades. El primer a donar resposta a Campolier ha estat el seu homòleg de Pineda, Xavier Amor (PSC), que li ha recollit el guant però deixa ben clar que “l'Ajuntament no pot ara ni durant molt de temps apostar econòmicament per festivals culturals”. Tot i això, admet que una de les línies estratègiques per potenciar el municipi es basa precisament en el sector dels grans esdeveniments, com ara els festivals Psycobilly o l'Screaming, “en què la despesa recau en els organitzadors”.
La directora del Festival Shakespeare, Montse Vellvehí, va admetre ahir que hi ha dues ciutats maresmenques interessades a agafar el relleu de Mataró, tot i que no va voler revelar-ne els noms. Abans, però, de decidir quin és el camí que prendrà el festival, Vellvehí va explicar que ara s'estan centrant els esforços a elaborar una memòria que serveixi per justificar les despeses que s'havien compromès d'aquesta edició fallida. “Entre la feina feta i les indemnitzacions a les companyies, calculem que són uns 40.000 euros”, assegura. Tot i que no es va arribar a signar res amb l'Ajuntament, la directora espera que, tal com va prometre el regidor de Cultura, Marcel Martínez (CiU), el consistori assumeixi aquests diners.
Reivindicació al carrer
En un acte de protesta per la decisió de cancel·lar el festival, la Plataforma Platea Social, dirigida per Marc Martínez, que actualment representa Julieta & Romeo a Barcelona, representarà un fragment de l'obra a Mataró.
L'acte tindrà lloc diumenge a les 13 h a la plaça Santa Anna, juntament el dia que el muntatge havia de representar-se al Teatre Monumental per tancar el Shakespeare. Montse Vellvehí explica que la idea ha sorgit del malestar dels mateixos actors i productors de la peça, pel poc tacte que va demostrar el nou govern local a l'hora de suspendre el cicle pocs dies abans de l'obertura.