cultura

patrimoni

Girona posa a la xarxa 5.500 documents dels segles XII a XIX

La nova aplicació ‘Documents singulars' del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions permet consultar lliurement els llibres de privilegis, les lletres reials i els pergamins de la ciutat

El Ser­vei de Gestió Docu­men­tal, Arxius i Publi­ca­ci­ons (SGDAP) de l'Ajun­ta­ment de Girona ha posat en marxa un nou recurs al seu web, www.​girona.​cat/​sgdap, que, amb el nom Docu­ments sin­gu­lars, per­metrà con­sul­tar lliu­re­ment a inves­ti­ga­dors de tot el món més de 5.500 docu­ments de l'any 1144 al 1862, que cor­res­po­nen als més antics de la ciu­tat i que la van dotar de la seva orga­nit­zació política i econòmica des del segle XII. Con­cre­ta­ment, els docu­ments que es poden con­sul­tar són els tres lli­bres de pri­vi­le­gis de la ciu­tat –cone­guts com el Lli­bre Verd, el Lli­bre Ver­mell i el Lli­bre Groc–, les lle­tres reials i els per­ga­mins, així com també el lli­bre del Sin­di­cat Remença, de l'any 1448.

Docu­ments sin­gu­lars –que al sumari del web del SGDAP es pot loca­lit­zar just a sota de l'apar­tat de premsa digi­ta­lit­zada– es va pre­sen­tar ahir en una roda de premsa en què l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, i el cap del SGDAP, Joan Boa­das, van des­ta­car que és la pri­mera vegada que un con­junt docu­men­tal d'aques­tes carac­terísti­ques es pot con­sul­tar de manera com­pleta a través d'inter­net. Puig­de­mont va des­ta­car que és una “infor­mació colos­sal”, i Boa­das va afe­gir que aquest pro­jecte “posa en evidència una vegada més que tenim un arxiu muni­ci­pal extra­or­di­nari”.

Fins ara, en onze lli­bres

Fins ara tota aquesta infor­mació només es tro­bava dis­po­ni­ble en forma impresa en els onze volums de la col·lecció Docu­ments de l'Arxiu Muni­ci­pal, publi­cats entre els anys 2000 i 2007, amb la col·labo­ració de la Fun­dació Noguera i de Caixa Girona: els lli­bres Verd, Ver­mell i Groc, els qua­tre volums de lle­tres reials, els tres volums del catàleg de per­ga­mins i el lli­bre del Sin­di­cat Remença. “Cap arxiu del món no ha estat capaç de fer això en tan poc temps”, va subrat­llar Boa­das.

Aquest pro­jecte de recu­pe­ració dels docu­ments més relle­vants que es con­ser­ven a l'Arxiu Muni­ci­pal de Girona va començar a ges­tar-se el 1990, però no es va començar a mate­ri­a­lit­zar fins dos anys després. En aquest pro­jecte, diri­git per Joan Boa­das i Lluís-Esteve Case­llas, hi han col·labo­rat els his­to­ri­a­dors Chris­tian Gui­lleré (Lli­bre Verd), Maria Josepa Arnall (lle­tres reials), Gri­selda Juliol (Lli­bre Ver­mell), Joan Villar (Catàleg de per­ga­mins), Maria Mercè Homs (Sin­di­cat Remença) i Anna Giro­ne­lla (Lli­bre Groc), a més del per­so­nal de l'Arxiu Muni­ci­pal de Girona.

L'edició d'aquests volums consta de la trans­cripció com­pleta dels docu­ments res­pec­tius i també del resum del con­tin­gut, la datació i també la tra­dició docu­men­tal de cadas­cun d'ells. A més, cada docu­ment va ser inde­xat en el seu moment i se'n van gene­rar els cor­res­po­nents índexs d'antropònims i topònims. Boa­das va des­ta­car que des del pri­mer moment es va pro­moure “l'homo­geneïtzació en tota l'estratègia de tre­ball pel que fa a les nor­mes de trans­cripció i inde­xació dels tex­tos”, la qual cosa ha faci­li­tat ara les eines de con­sulta a través d'inter­net.

L'apli­cació Docu­ments sin­gu­lars per­met dur a terme dife­rents tipus de cerca sobre tot el con­junt de docu­ments. En funció dels seus interes­sos, els usu­a­ris hi poden fer cer­ques per text lliure en les trans­crip­ci­ons o aco­tar-les segons la tipo­lo­gia docu­men­tal, la datació o els índexs. A més, és pos­si­ble aca­rar els tex­tos trans­crits amb els ori­gi­nals, ja que també hi ha dis­po­ni­ble la digi­ta­lit­zació dels tres lli­bres de pri­vi­le­gis de la ciu­tat i el lli­bre del Sin­di­cat Remença. L'arxiu gironí ha pogut desen­vo­lu­par aquest pro­jecte gràcies a la tec­no­lo­gia de l'empresa Cran Con­sul­ting.

LA FRASE

No hi ha res més modern i democràtic que poder consultar un text medieval des de l'altra punta del món gràcies a les noves tecnologies
CARLES PUIGDEMONT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.