patrimoni
Aproven la restauració dels esgrafiats de Sant Joan de les Abadesses
La comissió de Patrimoni ha donat llum verd a la restauració de les sanefes que cobreixen bona part de la façana de la capella dels Dolors del monestir
La comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya ha donat el vistiplau a la restauració dels esgrafiats que ocupen una superfície de 240 metres quadrats de la façana de la capella dels Dolors del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Es tracta de sanefes que es van fer a principis del segle XX seguint una tècnica d'origen italià que consisteix a gratar el dibuix a la paret amb un estilet. A causa del pas del temps i del fet que estan un lloc humit, les sanefes estan força malmeses. Segons va detallar ahir el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, actualment els esgrafiats tenen “diverses patologies”, com problemes de visibilitat, afegitons que s'han fet a posteriori o el fet que s'estan desprenent de la paret. Per això, d'acord amb un estudi del Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix, s'ha autoritzat que es restaurin.
Detall de les sanefes
La Generalitat concreta que encara es pot veure que l'esgrafiat està format per diferents sanefes, una més ampla que està situada sota el teulat, alternant amb les finestres rodones; i a sota, una d'estreta. Els dibuixos dels esgrafiats ocupen molta superfície i sota de cada finestra hi ha un motiu d'estil diferent a tots els altres. A sota les obertures es torna a repetir la sanefa més estreta i després a a tota la resta de la paret fins a aproximadament un metre de terra hi ha un esgrafiat uniforme.
El vial al costat de la Devesa
Patrimoni ha deixat sobre la taula un projecte de l'Ajuntament de Girona per reurbanitzar el vial que uneix la plaça de la Sardana amb el Palau Firal, a tocar de la Devesa. Segons Baulida, es tracta d'un projecte “ambiciós” que “corre certa pressa” perquè té subvencions del fons Feder. Patrimoni veu amb bons ulls el projecte d'urbanització, però no ha donat el vistiplau al projecte perquè inclou una segona fase que afecta al jardí històric de la Devesa i per la manca d'un pla especial concret. La comissió ha demanat al consistori que presenti els projectes separadament si volen tirar endavant la reurbanització, amb què es vol canviar pavimentació, enllumenat i clavegueram d'aquest vial que fa d'accés a la zona.