cultura

teatre

Un espectacle evoca a Santa Coloma l'amistat d'Espriu i Rosselló-Pòrcel

‘Flames a la fosca', dirigit per Teresa Vilardell, revisa la relació entre els dos poetes en els seus centenaris

L'obra es va estrenar el mes de juliol al Grec

Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Salvador Espriu ho compartien quasi tot: la passió per les classes a la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ambient engrescador de la Residència d'Estudiants, l'amistat amb Eduard Valentí, Mercè Montañola, Lola Solà i la lleial Amàlia Tineo, l'enlluernament pel Mediterrani en el revelador creuer universitari de 1933, l'amor a la poesia, el convenciment que tot dos eren de foc. Però els van separar dues espases funestes: la guerra i la mort. Espriu, d'esperit més conservador, no compartia el fervor revolucionari del seu amic, que al capdavall hauria d'aplacar-lo quan una tuberculosi va obligar-lo a recloure's al sanatori del Brull, on va morir abans de fer els 25 anys.

Flames a la fosca, un espectacle estrenat el juliol passat al Mercat de les Flors dins la programació del Grec, reconstrueix l'amistat entre els dos poetes, coincidint amb la celebració dels seus centenaris (tots dos van néixer el 1913), imaginant un Espriu que aprèn a fer-se gran amb el pes de la culpa i el record de l'amic mort, invocant-lo com un espectre benefactor. Amb un títol inspirat en un dels poemes de Rosselló-Pòrcel (“Tota la meva vida es lliga a tu / com en la nit les flames a la fosca”, dedicat a la seva Mallorca natal), l'espectacle es presenta avui al Teatre Catalunya de Santa Coloma de Farners (19 h), sota la direcció de Teresa Vilardell i interpretat per Manel Barceló, Salvador Miralles i Fina Rius. L'obra, en la qual ha col·laborat l'Ajuntament de Santa Coloma, retrata un Espriu encara poc conegut, un poeta emocionat que, en companyia d'Amàlia Tineo, continua evocant amb dolor l'amic perdut de la joventut encara als anys seixanta, per mitjà de les cartes que van intercanviar, de poemes, pròlegs i entrevistes.

Homenatge al cardenal Jubany

Aquest any també es commemora el centenari del cardenal Narcís Jubany (1913-1996), bisbe de Girona entre 1964 i 1971, i arquebisbe de Barcelona fins al 1990. Fill de Santa Coloma, la seva vila natal l'homenatjarà avui amb el descobriment d'una placa en memòria seva a la mateixa església on va ser batejat (12.30 h). Dijous s'inaugurarà a la Casa de la Paraula (20 h) una exposició commemorativa amb objectes personals i fotografies que documenten la seva relació amb la vila, i posteriorment el doctor Antoni Matabosch impartirà una conferència sobre la seva figura amb el títol El cardenal Jubany. Un colomenc al servei de l'Església, de la cultura i del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.