La Sala Mozart reneix com a referent escènic de Calella
L'espai centenari obre les portes per acollir els primers espectacles un cop enllestida la reforma estructural de l'escenari
Un conveni entre Ajuntament i propietat permetrà fer-hi activitats d'interès públic fins a 50 dies l'any
La Sala Mozart de Calella, situada en ple centre de la ciutat, va tancar per reformes a principis de l'any passat. Començava una intensa rehabilitació de la zona de l'escenari per transformar-lo en un espai més ampli i adaptat per a obres professionals. Una primera fase que amb un pressupost de 450.000 euros, a càrrec de la Diputació, permetia tancar un conveni entre l'Ajuntament i la propietat pel qual el consistori podria fer ús de la sala per fer-hi activitats d'interès públic durant un màxim de 50 dies l'any en un període de dotze anys. Les obres, que han obligat a suspendre les sessions del cinema més antic de tot l'Estat espanyol, han deixat una empremta indiscutible, en què destaca una caixa escènica que s'ha ampliat fins als 14 metres actuals –10 metres de boca lliure– i la desaparició del desnivell del paviment alçant-lo per facilitar la visió del públic. També s'hi han habilitat camerinos amb capacitat per a 15 artistes, nous lavabos, s'han resolt les barreres arquitectòniques, s'ha modernitzat la instal·lació elèctrica i les mesures contra incendis. La reforma ha comportat la reducció de la capacitat, i s'ha passat dels 539 seients inicials, entre platea i amfiteatre, a 468. El tret de sortida de la nova etapa de la Sala Mozart s'ha donat aquesta mateixa setmana amb la participació de les formacions del festival internacional de corals Canta al Mar. El propietari de la Sala Mozart, Arcadi Lluís, explica que amb aquesta primera fase l'equipament està preparat per rebre determinades actuacions que no necessitin l'attrezzo d'una obra teatral clàssica. “Encara falta resoldre en una etapa posterior els aspectes més tècnics d'il·luminació i la part del teló, per exemple, però l'escenari està llest per ser utilitzat i és comparable al que tenen teatres com el Poliorama o el Borràs”, precisa, i hi afegeix que ja hi ha un bon grapat d'actuacions en el calendari, com ara actes de la commemoració de Calella com a Capital de la Sardana o el tradicional concert de Santa Cecília, una diada en què se celebrarà el centenari de l'escola de música vinculada a la mateixa Sala Mozart. Pel que fa al cinema, Lluís es mostra esperançat de poder tornar a fer una programació estable, que reclama una inversió important tant en la pantalla com en la màquina de projecció digital. “A poc a poc i bona lletra, la Sala Mozart no vol renunciar a cap de les activitats artístiques que sempre han estat vinculades a aquesta casa”, assegura, i confia que el públic respongui a aquest renaixement de l'espai. “Sense la complicitat dels espectadors no anirem enlloc”, comenta.
Relat cultural
L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), destaca la importància que l'Ajuntament pugui disposar d'un espai escènic “modern i preparat” per dur a terme muntatges de tot tipus, i recorda que la Sala Mozart és un referent per a moltes entitats que hi fan activitats. “Hem recuperat un espai històric i molt important per a la cultura de Calella i l'hem posat al dia”, diu. De moment, però, no es planteja la possibilitat de dissenyar una programació estable d'arts escèniques com les que poden oferir els teatres municipals de Mataró o Tordera. “És una situació diferent, perquè el local és privat, però segur que treballarem en projectes conjunts”, assenyala.