cultura

Totes les cares del romànic

America Sanchez s'obsessiona amb els rostres que poblen els murals del MNAC i els emula amb colors desbocats

El MNAC obre una nova sala d'accés gratuït on estriparà els límits de la baixa i l'alta cultura

El dis­se­nya­dor gràfic, fotògraf i dibui­xant Ame­rica Sanc­hez (Bue­nos Aires, 1939) fa 50 anys que va venir a viure a Bar­ce­lona. D'entre els seus pri­mers records, la des­co­berta del romànic ocupa un lloc pri­vi­le­giat. “Em va entu­si­as­mar de seguida que el vaig veure. I des de lla­vors em té flec­hado”, diu amb el seu dolç argentí.

Va fer diver­ses visi­tes a les col·lec­ci­ons medi­e­vals del Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya (MNAC), les millors del món, i li va que­dar una mena de neguit cre­a­tiu dins seu que no ha alli­be­rat fins ara. I de quina manera. No és pas un cas únic: quants artis­tes, entre ells el mateix Picasso, han embo­git amb el romànic i l'han uti­lit­zat com a coni­llet d'índies en el seu labo­ra­tori cre­a­tiu? Molts, moltíssims.

Sanc­hez, autor d'icònics logo­tips de pres­ti­gi­o­ses ins­ti­tu­ci­ons i empre­ses, tasca per la qual va rebre el Premi Naci­o­nal de Dis­seny el 1992, es va pre­sen­tar recent­ment al des­patx del direc­tor del museu del Palau Naci­o­nal, Pepe Serra. Li va ense­nyar una pila de papers sobre els quals havia fet la seva inter­pre­tació d'aquest art. Un parell de cen­te­nars de papers antics, alguns del segle XVIII, li havien ser­vit de suport per recrear amb tin­tes els ros­tres dels per­so­nat­ges que poblen, mig ama­gats, sovint en un racó, no més grans que un cigró, les pin­tu­res murals.

Sánchez els va aug­men­tar a la mida d'un DIN A4 per fer més rotunda la seva sin­gu­la­ri­tat. “Vaig res­pec­tar fidel­ment les for­mes perquè volia dibui­xar com van dibui­xar els artis­tes romànics, exac­ta­ment igual que ells. Com el músic que toca una par­ti­tura antiga, així ho he vis­cut. Però, en canvi, amb els colors em vaig des­con­tro­lar i vaig apos­tar per una paleta des­bo­cada”, explica.

Pepe Serra va que­dar ena­mo­rat d'aquest tre­ball. I en un tres i no res li va ofe­rir una sala del museu per expo­sar-lo. La mos­tra, un toc dife­rent en la pro­gra­mació del MNAC, es pot visi­tar fins al 28 de març.

Ocupa una sala que no té nom –almenys de moment–, i que als visi­tants del MNAC no els és gens fami­liar. Està en un cantó de la Sala Oval i fins ara feia fun­ci­ons edu­ca­ti­ves. Ame­rica Sanc­hez és un dels pri­mers que l'estre­nen un cop s'ha deci­dit que tindrà una pro­gra­mació expo­si­tiva pròpia.

Pròpia i ben lliure i des­a­com­ple­xada, sense jerar­quies d'alta i baixa cul­tura: el cicle pre­vist per a aquest any inclou mos­tres de còmic –en el marc del Saló del Còmic, que a més enguany farà l'acte ofi­cial de pre­sen­tació dels seus con­tin­guts al MNAC–, de gra­fit i d'altres mani­fes­ta­ci­ons tren­ca­do­res d'artis­tes i comis­sa­ris joves. Ara sem­bla que sí que entra­ran nous aires al museu. “Aquesta sala és una fines­tra que obrim a fora, perquè des de fora ens ense­nyin a mirar el museu d'una altra manera. Ens cal ser trans­gres­sors i des­sa­cra­lit­zar el MNAC”, explica Lluís Ala­bern, artífex de la línia d'aquesta nova sala, d'accés gratuït.

Els retrats de Sanc­hez com­plei­xen aquesta missió pedagògica, sense coti­lles, de les col·lec­ci­ons del gran museu de capçalera de l'art català. Els ori­gi­nals s'exhi­bei­xen dins de vitri­nes, i totes les parets del petit espai estan fol­ra­des de repro­duc­ci­ons.

A part de bus­se­jar en el pas­sat, Sanc­hez ha ras­tre­jat en el pre­sent les for­mes del romànic que per­vi­uen. “És increïble, perquè veus gent pel car­rer cami­nant, par­lant i rient romànica­ment. Són romànics vivents, sem­blen sor­tits dels murals cre­ats fa 800 anys! De fet, la musa d'aquest pro­jecte la vaig tro­bar a la tele­visió: és la pre­sen­ta­dora del Tele­notícies Agnès Marquès i em té fas­ci­nat!”, asse­gura amb un som­riure maliciós.

La immersió romànica del reco­ne­gut dis­se­nya­dor gràfic no ha cul­mi­nat. Després d'abor­dar les cares, ara està del tot cap­fi­cat en els peus i les mans de les figu­res, però és que també en els ani­mals i les plan­tes. De tot ple­gat en sor­tirà una altra expo­sició espe­cial que pre­sen­tarà aquesta mateixa tem­po­rada a l'Espai Gui­no­vart d'Agra­munt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.