cultura

JOSEP BASTONS I FÀBREGA

MÚSIC I COMPOSITOR

“Només puc dir moltes gràcies a tothom”

La va rebre en reconeixement a la feina feta i per haver estat clau en l'evolució de l'havanera

Quaranta anys després, és una de les cançons que més es canten

La guitarra d'en Bastons
Josep Bastons sempre té les seves dues guitarres al costat. Una en cadascuna de les butaques que formen, amb un sofà, el seu espai preferit de casa seva, des que es va jubilar dels escenaris. I, és clar, la foto no es podia fer d'altra manera: acaronant les cordes de la guitarra i taral·lejant una cançó...
Al president Puigdemont li vaig cantar un tros de l'himne que vaig compondre de la seva escola de petit
Malgrat morir
molt jove, amb
la Narcisa Oliver
vam fer cançons molt boniques
i de qualitat

El mes d'abril d'aquest any Josep Bas­tons va sen­tir un pes­si­go­lleig i unes emo­ci­ons molt espe­ci­als en rebre la Creu de Sant Jordi al Palau de la Gene­ra­li­tat i, poste­ri­or­ment, també en ser-li lliu­rada la meda­lla d'honor de Pala­fru­gell al tea­tre muni­ci­pal del seu poble.

Però això ha pogut pas­sar i se li ha pogut fer aquest reco­nei­xe­ment, entre altres coses, perquè aquest músic, només de néixer –va ser el 27 de juny del 1927– ja va notar que la música era pre­sent en tot el que con­fi­gu­rava el seu entorn més pro­per. El pare de Josep Bas­tons can­tava a la coral pala­fru­ge­llenca La Tapo­nera, un seu oncle ho feia al Liceu, i diver­sos fami­li­ars esta­ven vin­cu­lats d'una manera o altra amb la música; i al taller de tapis­se­ria del seu pare, es can­tava tre­ba­llant. En defi­ni­tiva, tal com li agrada comen­tar en oca­si­ons: “A casa can­tava tota la família.”

Abans de com­plir els quinze anys ja can­tava en les vet­lla­des del Casal Popu­lar de Pala­fru­gell, i als dis­set va fer el que més li agrada, com­pon­dre la seva pri­mera cançó. Va anar a solfa amb el mes­tre Sirés, amb el qual va esta­blir una molt bona amis­tat, i va for­mar part de dife­rents grups fins que el 1954, amb 27 anys, va entrar com a can­tant a l'Orques­tra Inter­na­ci­o­nal Mara­ve­lla, on hi havia dife­rents músics pala­fru­ge­llencs, amb els quals, al cap d'un any, deci­di­ren, amb altres músics, fun­dar una nova orques­tra que restés ins­tal·lada a la vila del cam­pa­nar ina­ca­bat. Així va ser com Bas­tons, l'any 1956, es va con­ver­tir en cofun­da­dor de la cobla orques­tra Costa Brava. Al cap d'uns anys, en haver-se fet gran el seu pare, deci­deix posar-se al cap­da­vant del taller de tapis­se­ria i dei­xar la música. Però no va durar gaire, ja que poques set­ma­nes més tard li van pro­po­sar incor­po­rar-se a l'orques­tra de Mau­rice Rigole i després a la de Lou Tor­rent, a França, per només tocar-hi els cap de set­mana. S'hi va estar vuit anys.

Per la can­tada de Cale­lla del 1974, l'Ernest Morató li va pro­po­sar par­ti­ci­par-hi, i així va ser com, de manera ofi­cial, la colla amb els quals sem­pre can­tava a ca la Raquel o al bar El Jazmín, en Manel Igle­sias, la Maria Cer­vera i ell, es van con­ver­tir en el grup Peix Fre­git, nom esco­llit per en Manel, ins­pi­rant-se en la dita local: “Pala­fru­gell, peix fre­git i juri­o­les a la brasa.” El cas és que va ser a par­tir d'aque­lla par­ti­ci­pació a la Can­tada de Cale­lla que va anar sor­gint el Bas­tons com­po­si­tor més cre­a­tiu al compàs del 2×4.

Havia pen­sat mai que el 2016 el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat li faria a mans la Creu de Sant Jordi com a reco­nei­xe­ment a la feina feta i per ser peça clau en la qua­li­tat musi­cal i cre­a­tiva de les hava­ne­res?
Quan comen­ces no comp­tes mai que algun dia et reco­nei­xe­ran la feina feta durant molts anys. A vega­des, ni tan sols pen­ses que algú et pugui feli­ci­tar per una cançó deter­mi­nada. Ja no comp­tes ni tan sols en això. Ho fas perquè t'agrada, et diver­teix, veus que els altres grups ho can­ten, i tot ple­gat ja és una satis­facció. Però que em con­ce­dis­sin la Creu de Sant Jordi i tots aquests reco­nei­xe­ments que m'estan fent, això, no ho hau­ria dit mai. És fantàstic! De regals d'aquest tipus no te'n fan gaire sovint i, per tant, vull dir mol­tes gràcies a tot­hom.
Per cert, quan el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Car­les Puig­de­mont, li va lliu­rar la Creu de Sant Jordi i van estar enra­o­nant, és cert que li va can­tar l'estrofa d'una cançó?
Sí, és veri­tat. És que, en saber que el pre­si­dent Puig­de­mont és d'Amer, li vaig comen­tar que fa temps els nens de l'escola Gas­part de Que­ralt volien una cançó, i el fill d'un amic meu, que era mes­tre allà, els va dir que pot­ser jo els posa­ria música. Eren nens de sis o set anys que tenien unes estro­fes de rodo­lins, com per exem­ple: “Gas­par de Que­ralt és una escola genial” o, per exem­ple, “trac­tem-la bé, que ens ho pas­sa­rem molt bé”. I vaig pen­sar, doncs mira, sí, posa-hi música. I sí, sí, la can­ta­ven. El cas és que això és el que li vaig comen­tar al pre­si­dent Puig­de­mont, i ell em va res­pon­dre: “Ah!, jo hi havia anat, a aquesta escola.” És molt agra­da­ble i fantàstic, el pre­si­dent Puig­de­mont. I lla­vors va ser quan li vaig can­tar el tros aquest que t'he dit dels dos rodo­lins.
En el món de l'hava­nera, on s'ha con­so­li­dat com a gran com­po­si­tor amb un cen­te­nar o més de cançons, val a dir que l'any 1976 va començar posant música al poema ‘Lluny de ma terra', de mossèn Cinto Ver­da­guer. D'això, en fa ara just qua­ranta anys. Com és que va deci­dir con­ver­tir en hava­nera uns ver­sos de mossèn Cinto?
Nosal­tres [Peix Fre­git] cantàvem les hava­ne­res que en diem de Cale­lla, les clàssi­ques, les que coneix tot­hom: Allá en la Habana, Salió de Jamaica, Mi madre fue una mulata... totes aques­tes. I el grup Alba, que era de la Bis­bal, ja can­ta­ven El meu avi i després també can­ta­ven El llop de mar, perquè en Car­re­ras, l'autor, era cosí germà de l'acor­di­o­nista del grup bis­ba­lenc. Doncs bé, en certa manera, ells tenien aques­tes dues cançons que els altres no teníem. Els dife­ren­ci­ava del reper­tori que havíem de repar­tir-nos per inter­pre­tar en una mateixa can­tada, atès que en aque­lla època mai can­tava un grup sol, sem­pre ens llo­ga­ven a dos o tres. Alguns, per fer-se un reper­tori una mica dife­rent, havien cata­la­nit­zat La paloma, per La coloma, però no va tenir èxit, no va fun­ci­o­nar. Jo vaig pen­sar que hau­ria de fer quel­com en català, però em fal­ta­ven lle­tres. Així va ser que la meva ger­mana em va donar la idea de musi­car Ver­da­guer.
De tota manera, no creu que la clau de volta que el va fer entrar de ple en l'extensa cre­a­ti­vi­tat qua­li­ta­tiva al ritme del 2×4 va ser ‘Mari­ner de terra endins', la lle­tra de la qual és de la mala­gua­nyada Nar­cisa Oli­ver?
La veri­tat és que sí. És una de les hava­ne­res que encara es toquen més. Es canta, vaja. Quan rebo l'extracte de la Soci­e­tat d'Autors, si les altres cançons han sigut can­ta­des tres vega­des, Mari­ner de terra endins ha sigut can­tada deu vega­des. Com Lola la taver­nera, també. Aques­tes dues cançons encara són de les que més enre­gis­tren i can­ten els dife­rents grups. La veri­tat és que el fet que al cap de qua­ranta anys Mari­ner de terra endins encara gau­deixi d'aquest èxit és molt d'agrair i emo­ci­ona. Quan la vam fer, amb la lle­tra de la Nar­cisa, al cap de poc ens vam ado­nar que Mari­ner de terra endins ja era una mica impor­tant en el que eren i són les can­ta­des d'arreu.
Amb la Nar­cisa van fer un molt bon tàndem, veri­tat?
Amb la Nar­cisa, pobra, si no s'hagués mort tan jove (47 anys), hauríem fet mol­tes coses perquè érem molt amics. La con­fiança que ens teníem em per­me­tia, per exem­ple, en un moment donat, dir-li que aquell final d'estrofa no anava prou bé per musi­car. Jo, a una altra per­sona, no m'hi hau­ria pas atre­vit mai a dir-li, perquè em podria con­tes­tar: “Doncs, si no t'agrada, dei­xem-ho córrer.” Ella, en canvi, em deia: “Espera't, ja te'n faré una altra.” El cas és que l'endemà em venia al ves­pre, quan ple­gava de tre­ba­llar, i no em por­tava una solució, sinó dues o tres fra­ses o estro­fes. Vam fer coses molt boni­ques, amb la Nar­cisa. No van ser gai­res, per la seva mort pre­ma­tura, però sí que van ser de qua­li­tat. Tama­riu, un altre èxit, ha estat una hava­ne­rassa; El pen­sa­ment; L'avi Mèlio, Vine al mar i Records [aquí no se'n pot estar i canta]: “A dalt d'una roca mirant a lle­vant...”
Què és més impor­tant, Josep, la lle­tra o la música?
Mira, tot. Cin­quanta per cent. Hi ha cançons que són famo­ses per la lle­tra, eh? Mira, per exem­ple La barca xica. La barca xica ha estat famosa per la lle­tra. Ara, és clar, la música l'acom­pa­nya molt bé. És un tre­ball en equip.
És un plaer escol­tar ‘Mari­ner de terra endins', sem­pre. Però més ho és encara tenir Josep Bas­tons al cos­tat i veure'l com va seguint la cançó de manera emo­ci­o­nada, amb els ulls bri­llant i humits, el som­riure que gai­rebé mai deixa, i amb un balan­ceig dis­cret al compàs de les notes musi­cals que ell mateix va com­pon­dre l'any 1977.
Home... M'agrada gau­dir-la i al mateix temps fer-ne una mica de crítica din­tre meu.
I és que en Josep sem­pre creu que el que ha fet es pot millo­rar o polir, com quan, per exem­ple, escolta cançons enre­gis­tra­des, amb la seva veu, de quan encara for­mava part del grup Peix Fre­git.
La meva veu ha can­viat. Abans era neta i ara és bruta, plena de rogalls. Abans no patia quan can­tava i ara pateixo per si entre­mig la veu no acaba de res­pon­dre com vol­dria, o m'agra­da­ria.
És cert que li havien pro­po­sat ser el subs­ti­tut de Ramon Cal­duch en l'Orques­tra Flo­rida de Bar­ce­lona?
Sí, això va ser quan ell va mun­tar el seu propi con­junt. Però, és clar, a mi no m'interes­sava anar i tor­nar cons­tant­ment de Bar­ce­lona o que­dar-m'hi, estant-me en una fonda, ja que en aquell temps no hi havia tanta faci­li­tat a l'hora de tras­lla­dar-te d'un lloc a l'altre. A més a més, et diré que jo, en aquells moments, estava a l'orques­tra Costa Brava, que era de cate­go­ria, i hi estava molt bé. Com també vaig rebut­jar, pel mateix motiu, entrar a for­mar part de l'orques­tra del gran Dodó Escolà, amb el qual érem molt amics des que vam coin­ci­dir a la Mara­ve­lla. Pensa que jo a les orques­tres hi he fet amics, molts d'amics. I amb els can­tai­res d'hava­ne­res, també. Som com una gran família, amb bona relació. Sem­pre he estat envol­tat de bons amics i de bons músics.
Amb les orques­tres va can­tar molts bole­ros. Poste­ri­or­ment, quan can­tava als cap­ves­pres tot pre­nent la fresca, pel seu propi gaudi, amb la Maria Cer­vera i en Manel Igle­sias, i després amb el grup Peix Fre­git, també ha can­tat bole­ros. Si n'hagués de triar un parell, amb quins es que­da­ria?
Sense cap mena de dubte, amb Per­fi­dia i Sibo­ney, que m'agra­da­ven i m'agra­den molt encara. [Ara torna nova­ment a can­tar. És una estrofa de Per­fi­dia] “Mujer,si pue­des tú con Dios hablar, pregúntale si yo alguna vez te he dejado de ado­rar...
El Peix Fre­git sem­pre ha tin­gut molt bons relleus quan s'han hagut de fer can­vis...
Si, la veri­tat és que sí. Pel Peix Fre­git hi han pas­sat magnífics can­tants com els que també hi ha ara mateix en la for­mació actual: Jordi Tormo, Pere Molina i Nor­bert Tor­re­ci­llas.
Per cert, quan es va jubi­lar del grup Peix Fre­git, el va subs­ti­tuir en Nor­bert Tor­re­ci­llas, que al mateix temps va incor­po­rar l'acordió i, per tant, va can­viar total­ment l'ins­tru­ment, la gui­tarra, que durant trenta-cinc anys havia acom­pa­nyat el trio de can­tai­res. Com veu el seu relleu?
En Nor­bert és un bon acor­di­o­nista. Més ben dit, pot­ser et diré que és el millor acor­di­o­nista dels grups d'hava­ne­res. Perquè ell l'ha estu­diat. Els altres són pia­nis­tes que toquen l'acordió, i ell no. Ha tre­ba­llat molt aquest ins­tru­ment i la mà esquerra la sap fer ser­vir bé.
A vega­des li he sen­tit dir que els tenors, en un grup d'hava­ne­res, si més no, són els pun­tals d'aquesta for­mació musi­cal. Com és això?
Doncs sí, els tenors, encara que no ho sem­bli, són els pun­tals dels grups. No els segons ni els barítons. Perquè el tenor és el que porta la veu prin­ci­pal. Els altres el seguei­xen. Si es fa una segona veu, aquesta neces­sita el tenor; i si és un baix, neces­sita el segon i el tenor. Quan hi ha trio, el pun­tal és el tenor.
Quan­tes hava­ne­res té enre­gis­tra­des en aquests moments?
Em sem­bla que ara mateix són noranta-set. Però n'hi ha qua­tre o cinc pen­dents d'enre­gis­trar, encara. A part que en aquests moments encara vaig fent. Mira, has de comp­tar que vaig començar musi­cant mossèn Cinto Ver­da­guer l'any 1976; lla­vors van venir les cinc o sis cançons que vaig com­pon­dre tenint com a lle­trista la Nar­cisa Oli­ver; amb en Car­les Casa­no­vas n'hem fet ja més de vint, i sobre­pas­sen les qua­ranta les que he musi­cat amb el lle­trista menorquí Tòfol Mus, tenint en compte que entre la diver­si­tat d'altres col·labo­ra­ci­ons no es pot dei­xar de banda la lle­tra pro­vi­nent de Miquel Martí i Pol que vaig musi­car l'any 1988: Mare si fos mari­ner.
L'any 2007 va dir prou als esce­na­ris de manera pro­fes­si­o­nal. Ho troba a fal­tar?
La veri­tat és que no. Sem­pre són eta­pes. Vaig tenir l'època de les orques­tres, amb la Mara­ve­lla, la Costa Brava i les de Mar­cel Rigole i Lou Tor­rent, can­tant bole­ros, sobre­tot, i en la segona etapa pro­fes­si­o­nal amb el Peix Fre­git he tin­gut ocasió de can­tar mol­tes cançons mari­ne­res. I va ser quan em va sor­tir l'opor­tu­ni­tat de com­pon­dre sobre­tot hava­ne­res, però també algun val­set mari­ner com La sirena de Begur i bole­ros. I ara m'ho passo molt bé musi­cant ver­sos que m'arri­ben dels lle­tris­tes amb els quals he tre­ba­llat aquests últims anys.
Josep Bas­tons, un gran can­tant i com­po­si­tor que sovint no sap si fa una hava­nera o un bolero. “Només can­via el temps”, diu... El que el temps no can­via és a ell, que amb 89 anys con­ti­nua com­po­nent i trem­pat com un gínjol!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia