cultura

ciència

david bueno i Torrens

Canviar el món

Hi ha moltes maneres de canviar el món, i d'alguna manera tots el canviem cada dia. I amb el món canviem nosaltres. O potser hagi de ser a l'inrevés, i primer cal que canviem nosaltres si volem canviar el món. Els tres llibres que us proposo aquests mes giren al voltant d'aquesta qüestió.

Canvis que promou la ciència

El coneixement científic canvia el món, sovint, de manera inesperada fins i tot per les persones que han realitzat els avenços. Poc s'imaginava Alessandro Volta quan va inventar la pila elèctrica que el seu descobriment es faria omnipresent d'una o altra manera en molts aparells elèctrics. Però el seu invent va obrir un nou ventall de possibilitats tecnològiques que han afectat aspectes importants de les relacions socials. L'evolució del coneixement és indissociable dels avenços tecnològics i dels canvis socials, i tots tres aspectes es retroalimenten. Creadors de futur. Ciència per a millorar el món, de Pedro Gómez-Romero, ens ofereix un recull d'històries de descobriments que han canviat el món, un conjunt de peces que, com en un trencaclosques, un cop assemblades proporcionen una panoràmica de com és la societat actual, i de com hi hem arribar. Gómez-Romero és investigador de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, i amb aquest llibre ha guanyat el prestigiós Premi Europeu de Divulgació Científica, Estudi General, en l'edició del 2016.

Art i ciència

Durant la segona meitat del segle XX, la biologia ha anat adquirint un protagonisme creixent en el conjunt de les ciències, i ha desenvolupat maneres noves de conceptualitzar i d'intervenir sobre la vida. Això ha fet que un nombre significatiu d'artistes s'hagin interessat per les possibilitats que els ofereix la biologia, com a eina i també com a font d'inspiració. Qui no coneix, per exemple, els “Àrabs desoxiribonucleics”, de Salvador Dalí? D'altres, com Eduardo Kac, fins i tot han utilitzat les tècniques de transgènesi per generar obres d'art vives, com la seva famosa Edúnia, una petúnia que conté gens seus. Fins i tot moltes imatges publicades en revistes científiques poden ser considerades com autèntiques obres d'art, pels contrastos i la creativitat que ofereixen, que omplen l'espectador d'insinuants suggeriments. Bioarte. Arte y vida en la era de la biotecnologia, de Daniel López del Rincón, professor d'història de l'art a la Universitat de Barcelona, aporta una anàlisi exhaustiva d'un conjunt significatiu d'artistes i obres que aprofiten les inevitables i fascinants sinergies que s'estableixen entre l'art, biologia i tecnologia.

Gaudir de les plantes

Les plantes han estat sempre un element clau de la supervivència humana en el seu vessant alimentari, per la qual cosa han esdevingut indissociables del progrés tecnològic i social. Però també són un element molt important de gaudi i bellesa, uns aspectes igualment relacionats al progrés social. El jardí animal. Propostes didàctiques per a gaudir de les plantes, és la nova monografia de la revista Mètode, degana de la divulgació científica en català, que en aquesta ocasió ofereix un bon grapat de propostes l'objectiu de les quals és donar a conèixer les plantes i gaudir-ne amb activitats aptes per a totes les edats, pensades per poder treballar a l'aula, en família o bé amb les amistats. Com cal fer una crema hidratant i altres cosmètics, com es poden veure els pigments que donen color a les fulles i les flors, com s'ha de fer compost, i tot un llarg etcètera d'altres activitats que estan molt ben explicades i molt ben il·lustrades.

Creadors de futur
Pedro Gómez-Romero
Editorial: Bromera Alzira, 2016 Pàgines: 176 Preu: 19,95 euros
Bioarte
Daniel López
Editorial: Akal Madrid, 2015 Pàgines: 288 Preu: 20 euros
El jardí animat
M. José carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez
Editorial: Mètode València, 2016 Pàgines: 117 Preu: 12 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.