Serra encarrega un pla de negoci que asseguri el reforçament de Caixa Girona

El president de l'única entitat financera gironina confia en l'esforç dels treballadors per assegurar la viabilitat en solitari

Aquest pla de negoci, que haurà de valorar aviat el consell d'administració, ha de definir les noves estratègies que tinguin present el treball al territori, que millorin el compte de resultats i que assegurin, enforteixin i reforcin el futur de l'entitat. No va oblidar esmentar l'actual context de crisi econòmica i va elogiar la plantilla. Reunits a la sala d'actes de la seu central de Caixa Girona, els va dir que formaven un «equip fantàstic». Així, tot seguit els va demanar «sang, suor i llàgrimes, lleialtat a Caixa Girona i un plus de generositat». Al final de la seva intervenció Serra va ser aplaudit pels empleats, que omplien l'auditori de l'entitat.

L'opinió de Vilert

La reacció més esperada del dia era la del president de la Diputació, Enric Vilert: «És l'única entitat financera que teníem i la conservem. No sé si hi guanyem. He de pensar que sí, que el consell d'administració ha actuat per defensar Caixa Girona. Si han pres aquesta decisió és perquè pensen que l'entitat és viable i forta des del punt de vista financer.» Vilert va reclamar el suport i la implicació de tothom, empreses, famílies i institucions de les comarques gironines. Va voler precisar que ell no ha estat mai en contra de la fusió, sinó que el seu objectiu era provocar un debat sobre la necessitat o no de l'operació d'integració: «No tinc una posició definida pel ‘sí' o pel ‘no', malgrat el que s'hagi interpretat. Tinc punts de debat territorial, perquè, en el tema financer, no m'hi he volgut posar. Volia debat per pensar la millor solució pel futur de l'única entitat gironina. I que el consell decidís en conseqüència.»

Les opinions sobre la no fusió van ser molt diverses. L'endarreriment del FROB i que avui encara no hi hagi cap fusió concretada ni al país ni a l'Estat són causes a les quals s'atribueix el canvi de vot dels consellers de Caixa Girona.

CiU i ERC van expressar el seu suport a la decisió. El diputat de CiU i president de CDC a les comarques gironines, Eudald Casadesús, va atribuir la marxa enrere a dos fets: els objectius de la fusió de mantenir el pes de l'obra social i aconseguir que Caixa Girona continués essent un instrument que donés suport a empreses gironines no s'han vist reflectits en el procés de fusió. Jaume Torramadé, portaveu de CiU a la Diputació i president d'Unió Democràtica a les comarques gironines, va declinar fer cap declaració explícita per la seva condició de membre del consell d'administració de l'entitat. «Tothom sap el meu pensament en aquest tema. No puc dir res més», va manifestar Torramadé. De fet, ell va ser el primer membre del consell d'administració que va manifestar el seu descontentament. En el consell del mes de setembre Torramadé va abstenir-se en l'acord per incorporar-se al procés de fusió amb les caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa. Va dir que era un acord precipitat. La seva proposta alternativa al si del consell per ajornar la votació ja va tenir quatre o cinc suports. Va ser molt criticat, però la seva posició va anar creixent i els suports van ser cada cop més desinhibits.

De fet, al consell d'administració extraordinari d'aquest dimarts, els únics suports a la fusió van ser els dels consellers designats pel PSC: el president, Manel Serra; Miquel Fañanàs, i Consol Cantenys. Esteve Pujol, alcalde de Camprodon i secretari d'organització del PSC a les comarques gironines, va reiterar la necessitat que els partits no intervinguessin en les decisions de les entitats financeres. «Després d'aquesta decisió, s'ha d'explicar la viabilitat econòmica de l'entitat. Donar una explicació i justificar-la a la societat gironina i als organismes que han de vetllar perquè el sistema financer funcioni, des de la conselleria d'Economia i Finances fins al Banc d'Espanya.»

Josep Carrapiço, president gironí d'ERC, partit al qual pertany Vilert, va celebrar la decisió del consell d'administració de Caixa Girona. «Ens felicitem per la decisió del consell. Ha imperat el seny i a Girona continuem tenint una caixa.»

El diputat i president del PP a les comarques gironines, Josep Enric Millo, es va declarar sorprès per la decisió: «Tenia entès que, quan Caixa Girona es va afegir al procés, ja s'havien valorat els pros i els contres.» Va dir que els populars apostaven per «caixes fortes i entitats grans», però que vetllaven per territorialitat i obra social potents i per uns òrgans de govern no gaire polititzats. «Esperem que la marxa enrere no porti dificultats i no impliqui reducció de plantilla.»

El portaveu i diputat d'ICV-EUiA, Lluís Postigo, va reclamar garanties de viabilitat en solitari per evitar que Caixa Girona es vegi abocada en un futur a una fusió en condicions forçades.

La tutela de Castells

El Departament d'Economia i Finances, que dirigeix Antoni Castells, va dir ahir, en un comunicat, que la Generalitat, complint les responsabilitats de tutela financera que té encomanades, i en estreta coordinació amb el Banc d'Espanya, vetllarà per garantir que s'adoptin les mesures precises per assegurar la viabilitat futura de l'entitat. I dóna suport a la decisió de les altres entitats de continuar endavant amb el procés de fusió.

CRONOLOGIA

Estiu del 2009
Es parla de fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona
31 de juny de 2009
Manel Serra és nomenat nou president de Caixa Girona
Juliol del 2009
La patronal sosté que Caixa Girona ha de mantenir la identitat
Agost del 2009
Caixa Girona mostra interès per la fusió amb les caixes de Manlleu, Terrassa i Sabadell
4 de setembre de 2009
Es fa pública la intenció d'entrar en la fusió amb Manlleu, Terrassa i Sabadell
7 de setembre de 2009
El nucli de Caixa Girona diu «sí» a la fusió
8 de setembre de 2009
El director general, Josep Blanch, diu que l'operació farà Caixa Girona «set vegades més potent»
13 de setembre de 2009
El president de la Diputació manifesta les seves reserves i s'obre el concurs per als empleats per trobar el nom de la nova entitat
26 de setembre de 2009
El president de Caixa Girona, Manel Serra, diu que l'entitat, sola, seria petita i feble
13 d'octubre de 2009
Els sindicats denuncien que es perdran un miler de llocs de treball
10 de desembre de 2009
El consell d'administració aprova el pla per fusionar-se. Tres consellers s'hi oposen
18 de desembre de 2009
Acord laboral entre els sindicats i les caixes. 640 treballadors es podran acollir a prejubilacions
21 de desembre de 2009
S'aproven els estatuts de la nova entitat
24 de desembre de 2009
El president d'honor de Caixa Girona, Arcadi Calzada, insinua que la fusió és precipitada i que l'entitat no tindrà força
25 de gener de 2010
S'ajorna la fusió pel retard del FROB
27 de gener de 2010
Vilert ataca la fusió i creu que les caixes del Vallès duen a terme una absorció
28 de gener de 2010
Aproven el FROB, però Caixa Girona resta en espera per a la fusió
2 de febrer de 2010
La Diputació no descarta fer un ple per intentar que Caixa Girona renegociï la fusió
9 de febrer de 2010
Caixa Sabadell descarta una modificació del pes de Caixa Girona
12 de febrer de 2010
La nova entitat ja té nom: Unnim
9 de març de 2010
Caixa Girona tomba la fusió i decideix anar sola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.