Cent vins de la DO Empordà excel·lents segons la guia Peñín
És la millor qualificació de la denominació fins avui
En cinc anys s’han doblat els vins empordanesos amb aquesta nota
Per primera vegada la DO Empordà supera el centenar de vins que obtenen la qualificació d’excel·lents (amb nota d’entre 90 i 94 punts), en la darrera edició de la guia Peñín 2020, la guia de referència del sector. En total, 101 vins empordanesos assoleixen aquesta qualificació, 18 més que en l’edició del 2019, en què la van assolir 83. En només cinc anys, els cellers empordanesos han doblat el nombre d’excel·lents en aquesta guia en passar dels 43 del 2015 als 101 del 2020.
Per tercera vegada, un vi empordanès assoleix la qualificació d’excepcional (entre 95 i 100 punts). Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que obté 95 punts. A continuació figuren quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada –el negre Finca Garbet 2014 i el dolç Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera–, un del celler Espelt –el vi negre ComaBruna 2016– i un altre del Celler Cooperatiu d’Espolla –el blanc La Porta Vermella 2015 de la col·lecció Vins de Postal.
Un total de 18 vins reben una puntuació de 93 punts, 5 més que en l’edició del 2019; 17 vins aconsegueixen 92 punts; 28 assoleixen una nota de 91 punts, i 33 reben una qualificació de 90 punts. De la resta de vins puntuats, tots reben la qualificació de molt bons (entre 85 i 89 punts) i cap baixa d’aquesta nota. En total, els tastadors de la Peñín han valorat 234 vins empordanesos, dels quals un 43% són puntuats amb la qualificació d’excel·lent.
Negres del 2015 i 2016
Els vins negres, majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d’excel·lents en la nova guia, amb el 50,4% del total i davant dels vins blancs (un 26,7%) i dels dolços (18,8%). Els negres més ben valorats són els de les anyades del 2015 i 2016, mentre que pel que fa als blancs destaquen les del 2017 i 2018.
Un any més, el celler que obté més excel·lents és Perelada, amb 17 vins amb aquesta nota; a continuació els cellers amb més vins ben puntuats són Mas Llunes i el Celler Cooperatiu Espolla (9), Vinyes dels Aspres (8), Espelt i Vinyes d’Olivardots (6), i Martí i Fabra (5). Dels 24 cellers de la DO Empordà valorats, 22 aconsegueixen situar un o més vins com a excel·lents.