Catalunya podria suspendre fins a un 80% de les fires del 2020 si no es reprèn l’activitat a la tardor
El sector firal veu amb “inquietud” que se’l posi al mateix sac que els esdeveniments massius i reclama veu pròpia
El sector firal a Catalunya veu amb “inquietud” que es consideri a les fires com “esdeveniments massius” similars als concerts o als partits de futbol i avisa que cal que s’apliquin mesures “singulars” i “pròpies” per evitar un retard en la represa de l’activitat que impliqui que es deixin de fer fins a un 80% de les fires que Catalunya tenia previstes per aquest any.
Així ho apunta el president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, en declaracions a l’ACN. Segons les dades de la FEFIC i la Direcció General de Comerç de la Generalitat, el coronavirus ja ha provocat que s’hagin deixat de celebrar a Catalunya un 42,5% de les fires previstes per aquest 2020, incloent-hi els mesos de juliol i agost. “Si se’ns posa al mateix sac que els grans esdeveniments es dificultarà el retorn a la normalitat al setembre, octubre i mesos posteriors”, diu Ferrando, que recorda que les fires requereixen mesos de preparació per poder funcionar bé.
La tardor és, juntament amb la primavera, que ja es dóna per perduda, el moment de més activitat per a les fires, i per això temen que imposar-los unes restriccions com les de macroconcerts o esdeveniments esportius puguin retardar la represa de l’activitat. “Volem aixecar la mà i dir que estem aquí”, defensa Ferrando. “Les fires de Catalunya de diferent grandària i perfil, les que n’organitzem de professionals i populars, compartim aquesta inquietud”, afirma.
En aquest sentit, la FEFIC ha enviat un document al Govern on demana tenir veu pròpia en el comitè tècnic que ha d’elaborar el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que presideix el vicepresident Pere Aragonès. A més, també reivindica la seva capacitat d’oferir garanties sanitàries durant els esdeveniments i proposa solucions específiques per al sector. “Podem actuar amb seguretat als nostres recintes i fires, tenim la capacitat de controlar els accessos. Els estands o espais d’exposició són estàtics, i també s’hi pot controlar l’accés”, destaca Ferrando.
De fet, fonts de Fira de Barcelona expliquen que la reivindicació és compartida per tot el sector a escala mundial, i que es planteja com una mesura necessària des d’associacions globals com la UFI o l’espanyola AFE. I és que malgrat que moltes de les fires que es fan als recintes de Plaça Espanya i Gran Via a Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat no s’inclouen a la llista d’esdeveniments adherits a la FEFIC –sí que hi és, per exemple, el Saló de l’Ensenyament–, els plans de Fira de Barcelona són similars als de l’organització.
Fonts de Fira recorden que per ara no han cancel·lat cap esdeveniment propi, i que tots s’han ajornat a la tardor. Les cancel·lacions han arribat de fires externes que es fan al recinte, com el Mobile World Congress o la fira del Còmic o el Manga. Però la clau per poder fer els esdeveniments de la tardor és l’evolució del coronavirus i que, també, s’exclogui les fires de les restriccions d’aforament que s’imposen, per exemple, als concerts.
El president de la federació de fires de Catalunya, Ramon Ferrando, recorda que estats com Alemanya ja han diferenciat el sector firal d’altres grans esdeveniments, especialment tenint en compte el seu gran impacte econòmic i social.
La Fira Trapezi de Reus trasllada els espectacles en viu d’aquesta edició a l’octubre
Ofereix aquesta setmana un tast de les companyies que hi actuaran i al juliol se celebraran trobades del sector del circ
La Fira Internacional de Circ de Catalunya Trapezi 2020, que s’havia de celebrar en un inici des d’aquest dijous fins diumenge, dividirà la programació d’enguany en tres moments: al maig, des d’aquest divendres al diumenge, amb un petit tast online de les companyies que ja preparen la seva intervenció a la tardor del 2020; al juliol amb trobades professionals, majoritàriament digitals, amb tot el sector del circ, i a l’octubre, amb la programació d’espectacles en viu al carrer. Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, explica que “el tronc de la programació es manté”, a excepció de les companyies internacionals.
En un primer moment, el Trapezi de Reus va ajornar la seva 24 edició que se celebrarà del 9 al 12 de juliol, tot i admetre que la nova data quedava condicionada per les circumstàncies i la normativa del moment. Així finalment ha canviat per aquesta formula de dividir la fira en tres etapes. En roda de premsa, Recasens ha destacat que la idea és “estirar al llarg de tot l’any el Trapezi de manera que aparegui amb més força que mai en tres moments diferenciats”.
El primer moment, que s’ha fet coincidir amb les dates originals de la fira Trapezi 2020, des d’aquest divendres a diumenge se centre en les creacions que enguany participaran en el moment presencial i que serà a la tardor, encara sense dates tancades. En aquest moment, l’espai web de la fira i les diferents xarxes socials es convertiran en un aparador on es podrà veure un petit tast de les companyies que ja preparen la seva intervenció a la tardor del 2020. El petit tast d’aquest cap de setmana es podrà veure des del web www.trapezi.cat i també a través de les xarxes socials de la Fira. Inclou espectacles de Manolo Alcantara, Mortelo&Manzani, Xamatito Pato, Circ Vermut, Alta Gama, Vaiven, Cabaret, la companyia Pepa Plana, Cia. D’Irque & Fien, entre d’altres.
El segon moment del Trapezi, se celebrarà al juliol del 2020 i està centrat en la part professional, i pretén ser el punt de trobada de tot el sector del circ, per mantenir jornades de reflexió, de retrobament, de pensament i de debat. La trobada serà majoritàriament digital.
El tercer moment, que s’ha anomenat Trapezi en Viu, se celebrarà a l’octubre, amb les dates pendents de confirmar, i està dedicat al públic, que podrà tornar a gaudir en viu dels espectacles més rellevants del món del circ.
Leandre Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, explica que la programació prevista al maig, juliol i a l’octubre és la mateixa que estava prevista. “El compromís és complir sobretot amb les companyies i la programació s’està treballant des de l’any passat. És la mateixa programació en l’àmbit català i estatal”, apunta.
“El tronc de la programació es manté”, ha afegit Recasens, a excepció de les companyies internacionals. “La fira és internacional però hi ha companyies internacionals que van caure perquè els mateixos desplaçaments ha caigut”, ha indicat. La roda de premsa online ha servit per presentar el cartell de l’edició d’enguany de la jove il·lustradora Laia Sondang. La imatge acompanyarà totes les activitats que es duguin a terme al voltant del Trapezi, en qualsevol de les etapes d’aquest 2020.