economia
Grifols adquireix Aigües de Vilajuïga i li dona continuïtat
L’Ajuntament ha rebut la confirmació de la multinacional farmacèutica que renovarà instal·lacions i potenciarà la marca
L’embotelladora, de 113 anys, havia anunciat a l’abril que cessava l’activitat
Grifols SA, la multinacional catalana del sector farmacèutic, ha adquirit Aigües Minerals de Vilajuïga i en garantirà la continuïtat. “Vull compartir amb tots vosaltres la notícia que tots estàvem esperant”, informava ahir Joana Cobo al perfil de l’Ajuntament a les xarxes socials. L’alcaldessa informava d’aquesta manera els veïns que el tancament anunciat fa dos mesos de l’embotelladora només serà temporal i que ahir ja va rebre la visita dels nous propietaris. Segons l’alcaldessa, és un dels màxims dirigents de la multinacional, Raimon Grífols, qui ha explicat el projecte de rehabilitació que volen fer a tot l’espai i les instal·lacions d’Aigües Minerals de Vilajuïga.
“Volen conservar i respectar la seva història i posar l’aigua al lloc que es mereix, una aigua única, com és la nostra”, hi afegeix l’alcaldessa. La importància dels treballs de renovació que vol emprendre el nou propietari podria implicar que l’embotelladora continués tancada un any, però Grifols té la intenció d’entrar el projecte a l’Ajuntament el mes de setembre que ve per poder començar les obres. Segons l’alcaldessa, també hi ha voluntat dels nous propietaris de donar feina prioritàriament a persones del municipi. “Estarem uns mesos sense poder gaudir de la nostra aigua, però crec que valdrà molt la pena. Des de l’Ajuntament estem a la disposició de l’empresa Grifols per ajudar en tot el que calqui en aquest nou projecte. Estem molt contents”, diu l’alcaldessa.
Des de l’anunci del cessament d’activitat, a principi del mes de maig passat, l’alcaldessa explica que ha atès una quarantena de sol·licituds d’informació que ha anat derivant cap als antics propietaris. Aigües Minerals de Vilajuïga va comunicar ara fa dos mesos als set treballadors de la planta el tancament de l’embotelladora –després de 113 anys d’activitat– argumentant motius econòmics.
Des del 2001, l’empresa formava part del grup empresarial terrassenc Copcisa (Construcciones y Obras Públicas y Civiles SA), que n’era l’accionista principal.
Nova oportunitat
La declaració d’aigua mineromedicinal data del 15 de juliol del 1904. Sis famílies empordaneses es van unir aquell any, empeses per Ramon Margineda, per crear Sociedad Civil de Aguas Minerales de Vilajuïga, Martí Badosa y Cía. La família Cusí és l’única d’aquestes famílies fundadores que hi havia mantingut participació. L’arribada de Copcisa va significar un canvi d’imatge, però l’intent de potenciar l’Aigua de Vilajuïga més enllà del mercat gironí no va acabar de reeixir. L’arribada ara d’un grup amb la solvència de Grifols SA és una nova oportunitat per potenciar la qualitat i les característiques d’una aigua que havien elogiat personatges com Salvador Dalí o Josep Pla i que sempre ha estat associada a la imatge de l’Empordà.
La companyia catalana Grifols és un dels tres principals productors mundials de medicaments derivats del plasma i aspira a convertir-se en el líder en fabricació d’hemoderivats. L’empresa és present a 30 països en l’àmbit comercial i té deu plantes de producció, el 85% de les quals als Estats Units, on treballen el 80% dels seus 16.000 empleats. El 2016 Grifols va superar per primer cop els 4.000 milions d’euros en vendes.