opinió

El Carrasclet: enhorabona!

Avegades les bones notícies no surten als diaris. Sàpiguen els lectors que des d'aquest inici d'any les treballadores i els treballadors de la cooperativa El Carrasclet (és a dir, els procedents de l'antiga cooperativa comarcal d'avicultura) han estat subrogats per una nova empresa que mantindrà l'activitat i l'ocupació a l'escorxador, amb manteniment de tots els seus dret laborals i antiguitats de la plantilla. Enhorabona.

L'aventura d'El Carrasclet recorda l'episodi bíblic de David vencent inesperadament un gegant indestructible: Goliat. Tant la història de David i Goliat com la dels treballadors de l'antiga comarcal poden ser un exemple de la manera com la confiança en un mateix ens fa vèncer grans dificultats. Malgrat que d'entrada sembli que la batalla està perduda i que ens hem d'enfrontar a uns obstacles inexpugnables.

D'aquesta lluita del petit contra el gegant en sap molt la gent d'El Carrasclet de Reus. Durant una llarga dècada, els treballadors i treballadores de l'antiga comarcal han batallat per mantenir el seu lloc de treball, intentant deslliurar la cooperativa de la càrrega d'una operació especulativa poc clara en la qual es veia la mà d'un conegut empresari d'abast estatal. Després de grans esforços i una constància immensa, els treballadors d'El Carrasclet han aconseguit –per fi!– vèncer un veritable colós, assolint el seu objectiu: poder mantenir la seva feina i tenir un futur laboral. Ens sembla important fer un acte de reconeixement a tots ells, que han mantingut la confiança, l'energia i l'activitat de la cooperativa durant aquests llargs anys d'incertesa i inseguretat de futur. Deu anys durant els quals és veritat que no han estat sols (i aquí cal fer menció, entre d'altres, de la important tasca d'acompanyament feta per la sindicalista Teresa Fortuny), però durant els quals també –n'estem segurs– més d'un cop hauran tingut temptacions de tirar la tovallola i permetre que Goliat s'emportés la victòria.

Nosaltres –com a membres d'una força amb un llarg recorregut de lluita obrera i social– ens sentim orgullosos d'haver treballat des de les institucions per posar elements que facin possible que avui els treballadors i les treballadores d'El Carrasclet puguin mantenir la seva activitat productiva. Ja alliberats d'ombres poc clares, El Carrasclet és avui possible perquè els seus treballadors han cregut en les seves possibilitats, i amb les seves modestes armes –trucant totes les portes, emparant-se en la justícia, treballant sempre– han presentat una batalla que moralment tenien guanyada. Moltes gràcies pel vostre exemple.

(*) Daniel Pi és diputat d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, i Ernest París és portaveu del GM d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.