opinió

«Paraula de territori, paraula de Parlament»

Poques coses generen tant consens a les nostres comarques com l'oposició a la instal·lació d'un cementiri nuclear. Sabem tots que som el territori més nuclearitzat de l'Estat espanyol: en l'actualitat, amb tres centrals nuclears en actiu i una d'aturada després d'un greu accident). I hi ha una percepció generalitzada que un territori així no pot rebre una nova instal·lació com el cementiri nuclear, el qual s'encarregarà de recollir els residus de les centrals de tot l'estat. El nostre territori i, per extensió, Catalunya, ja han pagat amb escreix el seu peatge respecte d'un model energètic que no és econòmicament eficient, ni socialment just, ni mediambientalment acceptable.

El rebuig generalitzat a la instal·lació del cementiri és un fet comprovable, a més, de manera objectiva. A data d'avui, 61 ajuntaments de la zona de l'Ebre i del Camp de Tarragona (o el que és el mateix el 67% de la població de la zona) han aprovat mocions oficials contra la instal·lació d'un cementiri nuclear. Que quedi clar, doncs, que l'oposició a aquesta instal·lació no és el caprici d'uns pocs sinó la veu majoritària del territori, debatuda i aprovada a l'espai democràtic més proper a la ciutadania: els consistoris.

Existeix, a més, una altra dada transcendental referent a la possibilitat (més que probable si fem cas als rumors i desmentits dels últims dies) que el cementiri nuclear s'ubiqui a Catalunya. El març del 2008 la Comissió d'Economia i Finances del Parlament de Catalunya va donar suport a una proposta de resolució en la qual se sol·licitava al govern de l'Estat desestimar qualsevol ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears en territori de Catalunya. La proposta de resolució es va aprovar amb els vots favorables dels dos grups proposants de la iniciativa parlamentària, ICV-EUiA i ERC, als quals es va sumar el grup parlamentari de CiU, formació a la qual pertany l'alcalde d'Ascó, que no acaba de deixar clara la seva posició.

Per a qui encara no li hagi quedat clar, aquestes línies unitàries volen deixar constància que com a representants del territori, però també com a ciutadans del carrer, continuarem treballant perquè la possibilitat que el cementiri nuclear s'ubiqui a les nostres comarques quedi precisament en això: en una possibilitat. Des de cadascuna de les nostres responsabilitats, continuarem de manera incansable lluitant, amb el territori i pel territori, perquè finalment la coherència s'imposi i no haguem de pagar nous peatges sobre l'energia nuclear, que, en justícia, als ciutadans i ciutadanes de Catalunya no ens pertoquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Girona

Bon juliol per al turisme, tot i un inici una mica fluix

Girona
La Vall d’en Bas

Festes majors per promocionar el producte local

La Vall d’en Bas
Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona
SALUT

La sanitat va crear 7.000 llocs de treball a l’àrea metropolitana

Barcelona

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

Barcelona

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

Barcelona
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona