Economia

Els funcionaris del Vallès fan vaga a mig gas

Els sindicats calculen que el seguiment va ser d'un 75%, però els consistoris de Terrassa i Sabadell el rebaixen al 35% i el 41%

L'Ajuntament de Terrassa va calcular en un 35,4% el seguiment de la vaga. Si més no, es van garantir pràcticament tots els serveis. Van seguir la vaga 687 dels 1.938 treballadors del consistori i de les empreses o patronats municipals amb el mateix conveni laboral. Però el percentatge va baixar fins al 12,3% si es comptabilitzen només les empreses municipals.

Les oficines centrals de plaça Didó i les dels districtes van obrir totes i amb normalitat, excepte l'oficina d'atenció al ciutadà del districte VI. Els únics equipaments municipals que no van obrir al matí van ser els poliesportius municipals de Ca n'Anglada i Can Jofresa i la Casa Baumann. Pel que fa als serveis mínims, havien de treballar 93 persones de les diferents àrees de govern i societats municipals. El tinent d'alcalde de l'àrea de Govern, Jordi Labòria, va valorar positivament que no hi hagués «cap incident».

A Sabadell, un 41%

A la cocapital, la tònica va ser similar, tot i que amb un seguiment lleugerament superior, que el tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Joan Manau, va situar en el 41% –463 treballadors van fer vaga dels 1.137 que havien de treballar al matí–. La mobilització de primera hora, a la plaça Sant Roc, i la marxa dels manifestants cap a Barcelona amb Renfe es van saldar amb uns quants panys tapats amb silicona o bloquejats amb filferros, com a la Tresoreria de la Seguretat Social, on un grup de persones es va haver d'esperar a la porta fins que un empleat va aconseguir desmuntar el bombí. A la resta d'equipaments, el Casal Pere Quart oferia una activitat mínima, mentre que al Despatx Lluch, els cinc treballadors dels serveis mínims resolien dubtes als ciutadans i convidaven qui volia fer alguns tràmits a tornar avui. Un piquet va fer desallotjar el Vapor Badia, Alguns centres educatius, com per exemple el CEIP Nostra Llar, feien jornada rutinària, mentre que a l'IES Vallès un centenar d'alumnes i mestres va tallar l'Eix Macià durant 10 minuts.

Els FGC, barrats

L'aturada de servei que va provocar més maldecaps va ser la dels FGC. L'estació de Terrassa Rambla dels FGC, com tota la resta, va tancar a partir de dos quarts de deu del matí. Un cartell informava que fins a les cinc de la tarda no es reprendria el servei, fet que va agafar desprevinguts molts usuaris davant de l'estació. Els pitjors problemes es van viure per anar de Sabadell i Terrassa cap a Rubí i Sant Cugat. La resta va recórrer a Renfe.

Més d'un 50% de seguiment a Rubí

mARC cORNET

A Rubí, segons l'Ajuntament, entre un 52 i un 55% de la plantilla municipal va seguir la vaga. El regidor de Serveis Centrals, Josep Manuel Castro, va destacar que «totes les necessitats dels ciutadans» van quedar «assegurades i cobertes», i va fer incís en el respecte mutu entre les persones que van treballar i les que van decidir no fer-ho.

El seguiment de la vaga va ser desigual, fins i tot, dins d'un mateix col·lectiu. A Correus, l'absència de cinc treballadors del departament d'atenció al públic va fer que l'oficina romangués tancada, però, en canvi, el repartiment de cartes es va desenvolupar amb normalitat. Als CAP, només l'Anton de Borja va registrar la baixa de dues infermeres i un metge de plantilla, amb la qual cosa les afectacions van ser gairebé imperceptibles. I, als centres educatius, hi va haver posicions diverses, ja que malgrat que es podia veure molta mainada al carrer, també és cert que la majoria de centres van obrir gràcies a la presència d'un professor per a cada quatre classes.

Els conductors d'autobusos, que estaven fora de la convocatòria en pertànyer a una empresa privada –encara que amb concessió de l'Ajuntament–, van facilitar el trasllat de molts usuaris dels FGC –que no estaven assabentats de la vaga– fins a l'estació de la Renfe.

Precisament, el trasllat cap a Barcelona de bon nombre dels treballadors que es van concentrar a primera hora del matí davant de l'ajuntament va ser a través de Renfe. Unes dues-centes persones es van manifestar pels carrers de la ciutat i, a les 10.53, van agafar el tren que els va portar fins a la capital catalana, seu de l'acte reivindicatiu central.

Aturada poc perceptible als hospitals

El seguiment de l'aturada als centres hospitalaris va ser mínim i la jornada va transcórrer amb normalitat. A les 13 h, però, uns 60 treballadors de l'hospital de Terrassa, dels sindicats CCOO i CGT es van concentrar a les portes del centre amb xiulets i pancartes contra la retallada. Feli Monferrer, de CCOO, va denunciar que en tractar-se d'un centre concertat que forma part de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) la retallada s'hauria d'haver fet a través de «la negociació col·lectiva». Segons va explicar, en la nòmina de juny, els treballadors del centre ja tindran el sou rebaixat. Pepo Muñoz, de la CGT va afegir que a més de les retallades de sou, el Consorci Sanitari de Terrassa vol retallar plantilla i tancar dues plantes.

Al migdia, també es van concentrar una seixantena de persones davant Mútua Terrassa, convocats per la UGT, CCOO i la CGT. La plantilla tem la retallada, malgrat que l'empresa encara no l'ha confirmat. La CGT es va queixar que «els serveis mínims en moltes plantes són els màxims, tota la plantilla». A l'hospital de Sabadell, la tònica era similar. Només un 4% dels treballadors del Taulí va fer vaga al matí. I la UGT va amenaçar d'emprendre accions legals contra uns serveis mínims «abusius». Segons el decret, el 50% del personal havia de treballar, mentre que el sindicat va rebaixar el percentatge de gent que va poder fer vaga al 20%, un fet que «vulnera el dret a vaga».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.