Més de 4.000 persones protesten contra la retallada de sou dels funcionaris
La vaga té un seguiment desigual a la demarcació de Tarragona i la majoria dels serveis van funcionar amb normalitat
Satisfacció generalitzada en el moviment sindical en finalitzar la manifestació: «Expressa clarament el rebuig dels treballadors a les mesures» i és «tot un avís perquè no es legisli en contra dels treballadors». A les declaracions de Jaume Pros, secretari general de CCOO a Tarragona, s'afegia Jordi Salvador, secretari general de la UGT, qui considerava que havia estat una «injecció de moral» al moviment sindical. «Els sindicats podem aturar la deriva neocapitalista», deia Salvador, a la vegada que recordava que han estat cinc organitzacions les que l'havien convocat sota un discurs únic.
Els sindicats apuntaven que els funcionaris patiran una pèrdua del 9% del poder adquisitiu, quan l'acord signat entre les dues parts establia un increment del 0,3%. L'ambient era de convocatòria de vaga general, una situació que no descartaven els responsables dels dos sindicats majoritaris en cas que l'Estat aprovi una reforma laboral unilateralment que suposi l'abaratiment dels acomiadaments i, en definitiva, la retallada de drets socials.
Jordi Salvador s'hi referia d'una manera ben entenedora: «Ens volem semblar a l'Europa social, no a països com Estats Units» i, si continuem així, «anem per una autopista de vuit carrils cap a un model capitalista sense aturador».
Els sindicats que convocaven la mobilització –CCOO, CSI-F, IAC, UGT, USOC i Sindicat de Periodistes– van llegir el manifest conjunt a les portes de la subdelegació de l'Estat. La intervenció no va prosperar a causa de la cridòria de les consignes per una vaga general que es llançaven des del bloc de la coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, que es van situar estratègicament a una banda de la megafonia.
La manifestació es va convocar en contra de les mesures aprovades pel govern estatal per reduir el dèficit públic, que suposen la retallada dels sous dels funcionaris, que aquest mes de juny ja veuran reduïda la nòmina en un 5% de mitjana, i la congelació de les pensions. Els sindicats consideren ambdues mesures una retallada històrica als drets socials atès que revertiran en prestacions bàsiques –sanitat, educació– i prestacions socials.
Serveis normalitzats
El seguiment de la vaga va ser desigual i no va haver-hi afectacions en els serveis directes als ciutadans. La Generalitat va fer públiques ahir al vespre les primeres dades provisionals del seguiment al sector públic de l'administració catalana, que va xifrar en l'11,22%.
Dels 16.628 treballadors de la plantilla que estaven convocats a seguir-la, només 1.866 van declarar haver fet vaga. El govern de la Generalitat no va donar dades detallades per sectors.
Els sindicats han estat més generosos, tot i que prudents, amb els percentatges del seguiment. Comissions Obreres situava la xifra del seguiment de la vaga al sector públic entre el 50% i el 80%. Al Camp de Tarragona, el sindicat ha xifrat el seguiment en el 80% de les administracions públiques.
La UGT de Catalunya apuntava a un seguiment, en les primeres dades de la vaga al sector públic, entre el 73% i el 75% dels treballadors i les treballadores que hi estaven convocats. La UGT ha fet també una primera estimació per sectors i administracions. A les comarques de Tarragona s'ha seguit en un 56% als centres d'ensenyament; a l'administració local, va oscil·lar entre el 70% i el 80%; a l'administració de la Generalitat van fer vaga el 75% i a la sanitat, al marge dels serveis mínims decretats, el seguiment ha estat del 52%.
Els sindicats de Terres de l'Ebre van dir que l'aturada va afectar el 50% dels funcionaris de les administracions.
Dades a banda, les mobilitzacions i concentracions que ahir es van organitzar al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre es van desenvolupar en bon ambient, sense incidents i a l'aguait de noves convocatòries en cas que les polítiques de l'Estat continuïn en la mateixa direcció. El govern estatal ha donat a conèixer la data del 16 de juny per a l'aprovació de la reforma laboral, un moment que pot ser el nou punt d'inflexió en les mobilitzacions dels treballadors tant del sector públic com del privat.