Economia

El govern concedeix ajuts indefinits al lloguer de pisos

L'anunci a bombo i platerets de dos mesures del govern central per fomentar el lloguer d'habitatges s'ha convertit en un embolic de competències. El govern, que té les competències exclusives en aquesta matèria, ha hagut d'emetre una nota recordant que les d'habitatge corresponen a la Generalitat, tot i que també subratllava que el pla de Zapatero "no envaeix" les atribucions de Catalunya.
El departament de Medi Ambient i Habitatge, que gestiona ICV a través del conseller Francesc Baltasar, ha explicat que els ajuts al lloguer anunciats per Zapatero i Chacón "son equivalents als que adjudica el govern i no es poden duplicar". Vol dir que els ajuts de l'Estat complementen els de la Generalitat, però que l'administració catalana és l'única que concedirà els ajuts. Senzillament, hi haurà més recursos per a les subvencions que ja dóna la Generalitat. El govern ja concedeix ajuts al lloguer des del 2005 i són de caràcter indefinit, no limitats a 4 anys com preveu el pla Chacón.

Desgravació
Una altra cosa és la desgravació fiscal per als lloguers, que és una mesura establerta no pel ministeri de Chacón, sinó pel d'Economia, de Pedro Solbes. Però en el cas dels ajuts directes, el que passarà és que la Generalitat avaluarà les sol·licituds dels joves per tal d'aplicar-los l'ajut més favorable entre els que actualment ofereix el govern (d'un màxim mensual de 240 euros) i el nou ajut que proposa l'Estat (un fix mensual de 210 euros).

De fet, els ajuts que ja dóna la Generalitat són millors que els que proposa el govern central. El temps màxim de l'ajut català és indefinit, tot i que s'han de sol·licitar cada any, mentre que l'espanyol està limitat a un període quatre anys.

Ajuts del govern
Les subvencions anunciades pel govern central s'hauran de sol·licitar a les oficines d'Habitatge o Joventut de la Generalitat. També es podran tramitar a través de les oficines locals d'habitatge, les borses de lloguer jove o les borses de mediació social que tenen ajuntaments i consells comarcals. Que es demani a través d'aquestes borses de mediació té com a objectiu evitar abusos en la sol·licitud d'aquests ajuts, i per evitar el perill d'increment de lloguers.

No es podran demanar aquests ajuts fins a principis de l'any vinent. Perquè no calgui renovar anualment la sol·licitud, el projecte de llei pel dret a l'habitatge preveu que els ajuts al lloguer estiguin considerats com a prestacions socials.

Per demanar un d'aquests ajuts a Catalunya cal tenir menys de 35 anys, o bé ser una persona gran amb un contracte de lloguer de pròrroga forçosa, o una persona amb dificultats de pagament de l'arrendament, sense limitació d'edat. Per a tots aquests casos cal tenir un renda anual inferior als 22.600 euros a Barcelona ciutat, o bé 21.000 euros anuals a Girona, Tarragona o Lleida.

L'any passat, els ajuts al lloguer concedits van créixer un 79% respecte als de 2006, i van passar de 88.376 a 15.000, segons les estimacions del departament d'Habitatge, després d'haver rebut unes 19.500 sol·licituds. Els ajuts concedits als joves van passar de 1.525 a 5.000, d'acord amb aquestes dades. En total, l'import total dels ajuts el 2007 pujar a 25 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ENOGASTRONOMIA

El castell d’Olèrdola reuneix els cellers que fan vi ancestral

Barcelona
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona