Economia

La crisi de les 'subprime' aboca a nacionalitzar el Northern Rock

Finances

La crisi de les hipoteques subprime han forçat el govern britànic a nacionalitzar el banc Northern Rock, especialitzat en aquesta mena de crèdits. El ministre d'Economia, el laborista Alistair Darling, va anunciar ahir que la mesura "serà temporal".
La darrera nacionalització que es va fer a Gran Bretanya va tenir lloc el 1970: la planta de motors de Rolls-Royce, i la va fer un govern conservador.

Darling va sostenir que cap dels dos possibles compradors del banc, Virgin i els actuals directius de l'entitat "no són bones per als interessos del contribuent britànic". "El banc continuarà operant amb normalitat i a llarg termini tornarà a ser propietat privada, a mesura que s'estabilitzin els mercats financers", va explicar el ministre.

Alguns mitjans de comunicació demanaven la seva dimissió per diverses raons, entre les quals la intervenció del Northern Rock per part del Banc d'Anglaterra, la primera actuació d'aquest tipus en 150 anys. Fins ara la crisi del banc ha costat 72.000 milions d'euros als contribuents, i algunes estimacions situen fins a 135.000 milions la despesa final que pot costar a les finances públiques la intervenció del banc hipotecari britànic.

En l'anunci de la nacionalització, el ministre Darling gairebé no va donar cap xifra. Darling va subratllar, però, que la prioritat és garantir els estalvis dels clients i la viabilitat de l'entitat. Avui les accions del banc, que han passat de 15,6 a 1,15 euros en cinc mesos, estaran suspeses a la borsa de Londres. En les pròximes setmanes un pannell d'àrbitres fixarà la compensació del govern als més de 145.000 accionistes que, si no estan d'acord amb aquesta quantitat, poden portar el cas als jutjats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid