Economia

economia

El BCE apuja els tipus un quart de punt fins al 4,25%

El preu del diner arriba al seu nivell més alt dels últims quinze anys

El supervisor bancari europeu ja ha practicat nou pujades des de l’inici de la guerra a Ucraïna per contenir la inflació

Els responsables del BCE han emulat avui el moviment que ahir van fer els seus homòlegs nord-americans i han tornat a apujar els tipus d’interès en un quart de punt fins a deixar-los en el 4,25%. Amb aquest nou moviment, el novè a l’alça d’ençà que va començar la guerra a Ucraïna, es bat el rècord de preu del diner a l’eurozona en els últims quinze anys, ja que aquest nivell no s’havia assolit des de l’esclat de la crisi financera, a mitjan 2008.

Amb aquest nou increment, com amb els anteriors, la institució presidida per Christine Lagarde s’esforça per controlar l’increment desbocat dels preus, que continuen en nivells massa alts per a una correcta evolució de l’economia, i molt especialment la inflació subjacent, que descompta el preu de l’energia i el dels aliments sense processar.

Tot i que el BCE no descarta una nova pujada del preu del diner un cop passat l’estiu, els últims increments han estat més suaus, d’un quart de punt, en lloc del mig punt o fins i tot del 0,75 que es van arribar a enlairar els tipus d’interès a principi de la contesa bèl·lica. El motiu, el fet que les pujades tenen com a contrapartida un recruament de les condicions de finançament de particulars i administracions i, de retruc, una frenada del consum i de la demanda en general.

En el seu comunicat, el consell de govern justifica el nou increment perquè les previsions apunten que la inflació es mantindrà per sobre de l’objectiu del 2%, que seria el nivell òptim, “durant un període prolongat”, informa l’ACN.

Sobre les futures decisions, el BCE apunta que garantiran que la taxa estigui a “nivells suficientment restrictius durant el temps necessari” per contenir la inflació i situar-la en l’objectiu del 2% a mig termini. El consell de govern de la institució monetària remarca que prendran la decisió sobre futures pujades dels tipus segons “la valoració de les perspectives d’inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres”, així com la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària.

A banda de l’increment del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també han augmentat un quart de punt. En el cas del tipus per als préstecs immediats, aquest s’eleva fins al 4,5%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central puja fins al 3,75%. Els canvis es faran efectius a partir del 2 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona