JOSEP SANTACREU
GUANYADOR DE LES ELECCIONS A LA CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA
“S’exagera el dilema entre pime i gran empresa”
“La Cambra ha de recuperar el prestigi perquè pugui ser un actor influent en el debat”
“La sostenibilitat social i l’ambiental seran eixos del mandat”
L’exdirectiu de DKV Josep Santacreu i el seu equip han convençut amb la seva proposta de gestionar la Cambra de Comerç de Barcelona com una empresa, “despolititzar-la” i fer que recuperi el prestigi perdut. Un cop guanyades les eleccions, trenquen el silenci mediàtic que la seva candidatura va imposar durant tota la campanya.
Han tingut el suport de la gran empresa, per això s’ha dit que representen l’‘establishment’. Es poden defensar alhora els interessos de grans i petits?
En la nostra candidatura hi ha molta més presència de pimes, gremis i autònoms però també hi ha, afortunadament, grans empreses. I probablement tenim més suport de la mitjana i gran empresa que els nostres competidors, però això tampoc és dolent, l’anomalia és que en una Cambra que per definició representa a tothom no s’hi sentin còmodes. Els interessos de pimes i grans empreses són en molts àmbits equivalents, com ara quan parlem d’infraestructures, fiscalitat, tot i que sigui amb matisos, o la necessitat de reduir la burocràcia. S’exagera el dilema. A més, les grans empreses són tractores de les pimes, és l’abecé del desenvolupament econòmic.
La seva candidatura, Va d’Empresa, ha estat molt crítica amb la gestió econòmica que ha fet la rival, Eines de País. La fins ara presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha defensat que hauria estat “impresentable” obtenir grans beneficis en plena pandèmia i no haver posat tots els recursos a disposició del teixit productiu.
El problema és que cada any hem anat a pitjor. El 2022, ja sense pandèmia, el dèficit és de 800.000 euros. Per sort hem guanyat i ja hi farem front, perquè no hem vist cap mesura que pogués fer que la tendència canviés, sinó al contrari, ja que s’ha perdut l’aportació econòmica de les grans empreses.
Va rebre el 2016 la Creu de Sant Jordi per haver impulsat la responsabilitat social corporativa a casa nostra i durant tota la seva carrera professional ha tingut una gran sensibilitat social i mediambiental. Com es traduiran aquestes inquietuds en el seu mandat, si tot va com està previst i és nomenat president?
Seran dos eixos centrals. Ho sento així i així ho he defensat tota la vida: no té cap sentit parlar d’una economia que va bé quan el planeta està malalt o la societat destrossada. L’empresariat modern ho ha d’entendre.
Un dels punts del seu programa és la reivindicació d’un nou model fiscal per a Catalunya. Com faran pressió?
El que tenim clar és que la Cambra de Comerç de Barcelona ha de recuperar un rol central d’autoritat moral a l’hora de parlar d’economia i empresa a casa nostra. Hem de tenir una veu amb prou autoritat, força i representativitat perquè se’ns escolti als ajuntaments, a la Generalitat i al govern de l’Estat. Però primer hem de començar la feina per casa i recuperar l’autoestima i el prestigi de la Cambra perquè pugui ser un actor influent en el debat general. I dins d’aquest debat, és clar, la fiscalitat és un dels temes que Catalunya ha d’intentar resoldre.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.