Economia

economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

L’organisme que agrupa sindicats i patronals situa la pobresa infantil en el 32,5% i diu que un nou finançament és “imprescindible”

L’habitatge és el “principal problema social” de Catalunya. Així ho estima el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC)que demana prendre “mesures imaginatives” per millorar la situació actual marcada per un desajust entre la renda de les famílies i el preu dels haibtatges. En aquest sentit, el CTESC constat que la renda mitjana disponible per llar ha crescut un 4,5% mentre que el preu dels contractes nous s’ha enfilat un 7,1%. A més, el percentatge de població que viu en llars que dediquen més del 40% dels ingressos al cost de l’habitatge és del 9,6% en la població general i puja fins al 37,2% en el cas de la població en risc de pobresa. En la darrera memòria publicada i presentada avui, l’organisme, que agrupa sindicats i patronals mostra “preocupació” per la contracció del mercat immobiliari.

L’ens també ha advertit que tot i que la taxa de risc de pobresa disminueix lleugerament (24,4%) es troba en el 32,5% en el cas d’infants i adolescents. “Això és la Catalunya real, estem parlant d’un de cada tres nens i adolescents”, ha lamentat el president de l’ens, Toni Mora. Davant d’aquesta situació, el CTESC demana establir mesures de suport realment efectives destinades a les llars vulnerables en les quals hi viuen nens.

A més, el CTESC ha alertat que una revisió del model de finançament autonòmic pendent des del 2009 és “imprescindible” perquè “ha mostrat la seva insuficiència”.

El CTESC, que aprova les seves recomanacions per unanimitat en un organisme integrat per CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec, afirma que la insuficiència de recursos no financers acumulada i la dificultat per accedir als mercats “ha modificat, de forma substancial, l’estructura de la cartera del deute de la Generalitat”.

El president de l’ens, Toni Mora, ha destacat que l’escenari actual de negociacions per la investidura entre ERC, PSC i Junts és “un moment d’oportunitat” per millorar el finançament autonòmic. “Catalunya necessita una millora del finançament i estem en un moment d’oportunitats perquè això pugui tenir un camí diferent”, ha insistit Mora.

L’organisme també ha demanat que la Generalitat pugui gestionar l’Ingrés Mínim Vital i ha apuntat que aquesta prestació ha avançat a Catalunya en un any, ja que a gener del 2024 hi havia 51.063 prestacions actives, un 40% més que l’exercici anterior.

Segons ha detallat davant del secretari de Treball, Enric Vinaixa, la societat catalana es troba “envellida, amb una població adulta estancada i una població infantil decreixent”. “Si no fos per la immigració estaríem en una situació molt complicada a Catalunya”, ha dit Mora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona