Economia

La Generalitat comprarà 500 pisos per convertir-los en habitatges socials

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha anunciat que invertirà 75 milions en la compra de 500 habitatges lliures en zones de forta demanda d'habitatge social. Amb aquesta mesura, que s'executarà durant aquest últim trimestre, s'intenta donar sortida a l'estoc d'habitatges que no troben comprador, i afavorir la demanda social de persones de baix poder adquisitiu que necessiten un habitatge protegit en règim general.

Aquests habitatges tenen un preu mitjà de 150.000 euros. Tot i això, aquesta mesura no resoldrà el coll d'ampolla del mercat de l'habitatge, que és el comportament de les entitats financeres que han desaccelerat la concessió d'hipoteques.

Baltasar, tot i afirmar que les entitats financeres mantenen el compromís del conveni per finançar la compra d'habitatges signat al juliol, ha reconegut que la pràctica diària de bancs i caixes, que actualment pateixen les dificultats de liquiditat provocades per la crisi financera, són un "coll d'ampolla" per desplegar els compromisos del Pacte Nacional per l'Habitatge.

Tanmateix, segons el conseller, el representant de la federació de caixes catalanes ha informat durant la celebració de la reunió d'aquest dimecres que les entitats financeres han concedit el 80% dels crèdits sol·licitats entre l'agost del 2007 i l'agost d'aquest any. Aquest percentatge suposa que les caixes i els bancs que van signar el conveni a final de juliol han signat 4.700 hipoteques d'habitatge protegit o concertat de les 5.800 sol·licituds presentades durant el mateix període.

El conseller ha manifestat que aquesta iniciativa de comprar 500 habitatges en el mercat lliure i convertir-los en pisos de protecció oficial és una actuació puntual que s'executarà durant aquest últim trimestre de l'any. Baltasar ha afegit que un cop acabada la intervenció es farà un balanç sobre el resultats obtinguts i s'adoptaran les decisions més convenients, tot amb l'objectiu de corregir el mercat de l'habitatge. El conseller ha explicat que la intervenció es farà en zones on hi hagi una forta demanda social d'habitatge protegit.

La UGT no ho veu clar
La UGT ha denunciat que l'operació de Baltasar no és una mesura per promocionar l'habitatge social. El sindicat considera que es tracta d'un nou ajut per als promotors que no dóna resposta a la necessitat de finançament que tenen actualment les famílies per comprar pisos de protecció oficial. Per contra, proposa que aquests pisos es destinin al lloguer protegit.

Els promotors tampoc aconsegueixen crèdits
Enric Reyna, president de l'Associació de Promotors de Barcelona, que ha participat a la reunió de seguiment, ha manifestat a la sortida de la trobada que el problema dels promotors segueix sent la manca de finançament per part de les entitats financeres. Sense resoldre aquest problema de retallada de crèdits, Reyna veu difícil el desplegament dels objectius del pacte.

La secretària d'Habitatge del departament, Carme Trilla, ha explicat que la crisi financera i la manca de liquiditat han fet que els bancs reconeguin que demanen més garanties i solvència a les persones que volen comprar un habitatge o als promotors que volen construir habitatges.

Trilla ha manifestat que una de les condicions que les entitats exigeixen per aprovar un crèdit és que la quota resultant no arribin a un 30% o un 40% dels ingressos totals de la unitat familiar. A més, les mateixes entitats reclamen condicions "col·laterals" que garanteixen encara més l'operació.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida

El Govern destina 4,7 milions en ajuts per a noves inversions industrials

girona
ECONOMIA

La funeraria supramunicipal FuneCamp preveu un estalvi del 30%

Reus
economia

Eacom instal·larà un centre logístic a Tortosa i preveu crear un centenar de llocs de treball

Tortosa
estats units

Boeing accepta declarar-se culpable de frau en el cas dels 737 Max

barcelona
economia

Gairebé trenta milions d’euros per millorar la sostenibilitat i la digitalització de la indústria

Barcelona
economia

La família Grífols i el fons Brookfield estudien una opa pel 100% de la multinacional

barcelona
ECONOMIA

El Bages assoleix màxims històrics de reputació turística en línia

Manresa

Les tempestes de dissabte deixen danys importants als fruiters del Segrià

Lleida