economia
Prop de 300 municipis no tenien accés presencial a serveis bancaris el 2023
Són tretze menys que l’any anterior
Al conjunt de l’Estat, el Banc d’Espanya detecta que continua la bretxa digital per edat, nivell d’estudis i renda
Fins a 298 municipis de Catalunya no tenien accés presencial a serveis bancaris l’any 2023. Es tracta d’un descens de 4,2 punts percentuals respecte de les 311 poblacions de l’any anterior, segons l’informe anual del Banc d’Espanya publicat aquest dimarts i que ha recollit l’agència ACN. Tenint en compte que a Catalunya hi ha 947 municipis, es manté que al voltant d’un de cada tres no té accés físic a aquests serveis. L’informe detecta que al conjunt de l’Estat espanyol durant el 2023 va continuar la bretxa digital amb diferències per edat, nivell d’estudis i renda. També assenyala que l’ús de canals presencials per a les gestions bancàries va continuar sent alt, amb un 84% dels usuaris que feien servir caixers automàtics i un 64% que es desplaçava fins a sucursals.
A tot l’Estat, el document diu que l’accessibilitat presencial als serveis bancaris va mostrar una “lleugera” reducció dels punts d’accés el 2023. Tot i la baixada, l’organisme ha remarcat que va ser “molt menys” respecte d’anys anteriors, alhora que ha ressaltat que la disminució del número d’oficines bancàries va ser la “menys acusada” des del 2009. El nombre de municipis sense accés presencial es va reduir en tan sols 10, comparat amb els 167 de 2022; mentre que el nombre de caixers automàtics va augmentar “lleugerament”.
El document indica que la valoració dels serveis bancaris va ser, en general, “positiva”, alhora que va destacar la “confiança” en l’atenció presencial i la “comoditat” de la banca en línia.