Després de la tempesta
Si bé les pluges d'agost van provocar el primer crit d'alerta dels pagesos, ara productors i elaboradors confien que la campanya se salvarà amb el bon temps anunciat
Mentre que les grans cooperatives i alguns cellers donen prioritat a la quantitat, hi ha petits elaboradors que donen més importància a la qualitat de la collita
La perspectiva del celler familiarno és la mateixa que la de la cooperativa o el viticultor
La reducció de la producció que, des del punt de vista de cellers i cooperatives pot ser un problema, no ho és en el cas dels petits i mitjans vitivinicultors. Josep Mitjans, propietari dels cellers Loxarel, a Vilobí del Penedès, deixa cobrir l'espai que hi ha entre les fileres de ceps amb vegetació natural, “perquè la vinya pateixi”. Mitjans assegura que “llaurar més la terra en determinats moments permet engreixar més el raïm, però si la vinya pateix es pot controlar més la producció i es poden assolir nivells de qualitat més alts”. Al celler de Loxarel entraran aquesta campanya al voltant de 350.000 quilos de raïm de nou varietats diferents. Mitjans confia que serà una bona verema, tot i que el risc d'acabar amb focus de malura els ha obligat a collir el macabeu cinc o sis dies abans del previst. La finca de chardonnay que tenen és a 700 metres d'alçada i això els ha salvat de les presses de l'inici, que en alguns llocs va obligar a collir aquest raïm quan encara era molt just de graduació. Però malgrat això, Mitjans insisteix que l'any ha estat bo: “Les pluges han estat abundants a l'hivern i la maduració ha estat lenta”, cosa que repercutirà positivament en les aromes i els colors dels vins. Mitjans respon a la filosofia que es vol incentivar des de la DO Penedès per a la producció de vins de gamma alta i experimenta constantment amb els resultats de la vinya. Ara treballa en el projecte d'un blanc brisat fet amb la varietat estrella del Penedès, el xarel·lo, però en aquest cas el xarel·lo vermell, més rústic i antic que el blanc.
La perspectiva del celler familiar, però, no és la mateixa que la de la cooperativa o el viticultor que ven la seva producció a elaboradors. Al celler cooperatiu de la Granada hi entraran enguany prop de set milions de quilos de raïm de les varietats chardonnay, macabeu, xarel·lo i parellada. El 90% es destinaran a la producció de vi base per a cava i el 10% restant a l'elaboració de vins tranquils del Penedès. L'enòleg del celler, Antoni Rossell, és optimista. Les intenses pluges de l'estiu van obligar a collir en algunes vinyes de chardonnay a partir del 18 d'agost, i ara ha començat a entrar el macabeu. “Al principi, el grau era una mica justet –diu Rossell– però esperem que es recuperi”.
Francesc Pascual és viticultor a Gelida. Acostuma a fer veremes d'uns 300.000 quilos de raïm, que ven a diferents elaboradors fonamentalment de cava i vins tranquils. Aquest any creu que assolirà aquesta xifra malgrat que ha perdut importants percentatges de la collita a causa dels fongs. La malura i el míldiu l'han obligat a deixar perdre entre un 20% i un 30% de la producció de chardonnay, un 10% de macabeu, un 5% de xarel·lo, un 25% de parellada i un 40% d'ull de llebre. Per a ell no ha estat un bon any, però reconeix que és “un cas atípic”. En canvi, Xavier Lluch –viticultor de Font-rubí– ho veu diferent. Diu que, de moment, és optimista. “Els ceps tenen molta vegetació i això els garantirà una bona maduració si el temps acompanya”, diu Lluch. Cultiva cinc varietats blanques i una de negra. Aquesta setmana ha començat a collir el chardonnay perquè, malgrat que les pluges van provocar alguns focus de podridura, no tenia la graduació necessària per fer un vi tranquil. El temps ha acompanyat i s'ha pogut controlar la humitat. Lluch cull al voltant de 300.000 quilos de raïm per campanya i el ven a elaboradors. Confia que enguany els resultats seran similars o una mica superiors als de la campanya passada, “sense perdre qualitat”.