Economia

Noves mesures per fomentar el lloguer i perseguir els morosos sistemàtics

Habitatge

La Ministra d'Habitatge, Carme Chacón, ha presentat aquest divendres les 10 mesures que l'executiu espanyol ha aprovat en Consell de Ministres per acompanyar el pla de foment del lloguer. Les mesures involucren els ministeris de Justícia, Economia i Defensa i inclouen iniciatives per agilitzar els processos judicials i l'execució dels desnonaments, proporcionar nous terrenys per a la construcció de pisos de protecció oficial, augmentar el suport fiscal als promotors i flexibilitzar les ajudes als propietaris que decideixen posar el seu pis a lloguer.

Chacón ha comparegut acompanyada de la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, en una roda de premsa en què ha anunciat que els joves que vulguin rebre les ajudes de 210 euros mensuals per al lloguer hauran d'acreditar tenir almenys sis mesos treballats o un contracte per aquest període.

També ha explicat que la flexibilització dels requisits vigents en el Pla d'Habitatge fa que s'eliminin els condicionants de superfície màxima i de preu per accedir a les ajudes, i que els propietaris que posin habitatges buits a lloguer ja no tindran restriccions de superfície o renda per accedir a les ajudes de 6.000 euros.

La ministra també ha detallat les previsions de l'executiu sobre l'abast de les ajudes. Segons ha apuntat, les subvencions de 210 euros al lloguer per a joves d'entre 22 i 30 anys afectaran aquest primer any a 360.000 persones, i la deducció fiscal del 10,05% del lloguer –que l'equipara amb la compra- beneficiarà unes altres 700.000 famílies.

Morosos sistemàtics
L'executiu vol evitar que les seves ajudes i bonificacions fiscals es tradueixin en un augment de preus o en un increment dels impagaments de pisos. Per aquest motiu, Chacón ha anunciat la posada en marxa d'iniciatives contra els 'morosos sistemàtics'.

Una primera mesura, que afecta el Ministeri de Justícia, serà la creació de 10 jutjats especialitzats en desnonaments en aquells punts on es registrin més problemàtiques. Paral·lelament, l'executiu preveu impulsar l'agilització dels judicis i de les comunicacions processals i sobretot, reduir a la meitat i fixar en 15 dies el termini necessari per fer el desnonament.

Les noves mesures també estableixen la possibilitat d'utilitzar el judici ràpid per a la reclamació del deute, i que la incompareixença del llogater equivalgui a l'acceptació del desnonament i no endarrerirà el procés.

També s'estableix una limitació del terminin en què el llogater podrà sol·licitar assistència legal gratuïta, un mecanisme que, segons l'executiu, s'utilitza habitualment per endarrerir el procés de desnonament.
D'altra banda, per evitar l'encariment dels preus per l'efecte rebot de les ajudes, l'executiu espanyol preveu posar al mercat del lloguer un nombre significatiu de pisos.

Segons Chacón, per aquest motiu el Ministeri ha establert beneficis fiscals per als promotors públics i privats que facin habitatges de protecció oficial de lloguer, i ha acordat amb el d'Economia fixar un IVA reduït (4%) a la construcció d'habitatge social en lloguer.

A més, preveu signar convenir amb Defensa i altres ministeris per a l'ús del seu sol per a la construcció d'habitatges de lloguer protegit i la creació d'un nou servei de 'lloguer segur' amb assegurança multirisc contra l'impagament que inclou assistència jurídica'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona