sant andreu de llavaneres
Aproven un pla de sanejament a dos mesos de les eleccions
objectiu La missió és eixugar un dèficit d'1,6 milions d'euros de les arques municipals Crèdits La fórmula, proposada per la Diputació, preveu l'obtenció de dos préstecs i la reducció de les despeses municipals
L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres va aprovar dilluns l'inici d'un pla de sanejament financer, a només dos mesos de les eleccions municipals. L'objectiu és continuar les directrius de la Diputació –que és la que ha elaborat el document– per eixugar un dèficit d'1,6 milions d'euros. A grans trets, el pla proposa al consistori eliminar el dèficit amb l'obtenció de dos crèdits: l'un per un import de més de mig milió d'euros (a retornar en deu anys) i l'altre per més d'un milió d'euros. Aquest segon préstec no es començarà a retornar fins al 2013. Amb aquests crèdits, l'Ajuntament preveu sanejar les arques municipals aquest mateix any, tot i que el pla té una durada de quatre anys i estarà en vigor des del 2011 fins al 2014.
Reduir despeses
Tal com va comentar el regidor d'Hisenda, Josep Molina (CiU), l'aplicació del pla de sanejament s'acompanyarà d'una reducció de la despesa municipal. Així, es reduiran fins a 870.000 euros del 2011 fins al 2013 pel que fa a les partides destinades a despeses generals –com poden ser festes i d'altres activitats–, així com de l'atorgament de subvencions per part de l'Ajuntament a les entitats. El govern també va formalitzar el compromís, d'acord amb les directrius del pla, que el pressupost d'inversió amb recursos ordinaris no superarà els 70.000 euros el 2011, els 445.000 euros el 2012 i els 458.000 el 2013. A més, el govern en minoria de CiU es va comprometre a no apujar les taxes i els impostos del municipi fins al 2014, incloent l'IBI i el rebut de l'aigua. En aquest sentit, Molina va manifestar que “no s'apujaran les taxes i els impostos perquè no es pot demanar al ciutadà el que l'Ajuntament no pot complir”, i va voler destacar que ha estat “l'únic regidor d'Hisenda de tota la democràcia que ha aconseguit reduir el dèficit”, ja que el 2007 els números vermells del consistori assolien els 2,2 milions d'euros. Molina va agrair l'esforç dels treballadors de la seva regidoria per presentar la documentació requerida a la Diputació.
LA XIFRA
L'oposició apel·la a la responsabilitat
Per la seva banda, les forces opositores presents en el ple extraordinari –el representant de SOS no hi va poder assistir– van donar llum verd a l'aplicació del pla de sanejament. Mentre que el PP i el PSC van votar a favor del document, ERC i Gent s'hi van abstenir. En aquest sentit, el regidor de Gent, Joan Rubal, va recordar que “s'ha trigat més de dos anys a disposar d'aquest document” i va fer constar que “les eleccions són d'aquí a dos mesos i no se sap quin govern haurà d'executar el pla”. La portaveu socialista, Carmen Bastida, va apel·lar a la responsabilitat i va reclamar al govern “més diàleg, perquè aquest document s'hauria hagut de consensuar”. Joan Móra, el regidor d'ERC, va justificar la seva abstenció “per responsabilitat i per la feina ben feta de la Diputació”. Per la seva banda, el portaveu del PP, Carlos Bartomeu, va supeditar el seu suport al fet “que el govern congeli els impostos i les taxes però també el rebut de l'aigua”. “Hi votem a favor perquè s'ha de fer”, va rubricar el popular.