Empreses

Penicil·lina catalana

La planta de les Franqueses de Novartis és el primer productor mundial de penicil·lina semisintètica. Tota la fabricació s'exporta

La farmacèutica preveu invertir vuit milions a la planta
vallesana

La crisi no és nota en les quatre plantes que la multinacional farmacèutica suïssa Novartis té a Catalunya. La producció es troba en el màxim de la seva capacitat, -fins i tot s'hagut d'incrementar un torn de treball- un fet que ha obert l'aixeta a la possibilitat d'iniciar un nou cicle d'inversions de cara al futur per fer front a la creixent demanda exterior. Això sí, “dependrà de com evolucionin les incerteses de la conjuntura internacional, que són moltes”, va explicar Jesús Acebillo, president de la filial a Espanya en la presentació dels resultats del passat exercici.

Per fer boca, ja està en estudi una inversió de 8 milions d'euros per incrementar la producció un 12%, a la planta de les Franqueses del Vallès, una xifra que suposaria un augment de 600 tones de penicil·lina semisintètica, que se sumarien a les 4.863 aconseguides el 2010. Aquesta injecció, pendent de ratificació per la direcció del grup amb seu a Basilea (Suïssa), equivaldria a un increment de la plantilla amb una vintena de persones i, sobretot, fer aquesta planta una mica més líder a nivell mundial.

Sandoz, la divisió de genèrics del grup Novartis, disposa de tres plantes de producció a Catalunya. De fet, aquesta unitat de negoci -amb una xifra de vendes de 170 milions d'euros i 265 llocs de treball- produeix matèries primeres de màxima qualitat per a la fabricació d'especialitats farmacèutiques. La unitat s'ha convertit en el primer productor mundial d'antibiòtics semisintètics i disposa de tres unitat productives, dues a les Franqueses del Vallès i una altra a Palafolls. En aquests moments, s'exporta el 100% de la fabricació i els processos productius han estat desenvolupats pel departament d'R+D, que disposa de 19 patents registrades.

La planta de penicil·lines produeix l'equivalent a 380 milions de tractaments, suficient per abastir una població de 600 milions de persones. Les penicil·lines són antibiòtics que inhibeixen el creixement dels bacteris i que són capaces de combatre de manera efectiva nombroses malalties de tipus infecciós. La planta de macròlits (antibiòtics que actuen sobre una proteïna a la paret cel·lular dels bacteris produint-ne la mort), també a les Franqueses, produeix l'equivalent a 28 milions de tractaments. La tercera fàbrica, de productes estèrils, és a Palafolls (Maresme) i es dedica a la fabricació de matèries primeres per a ús injectable. La seva capacitat productiva equival a 16 milions de tractaments.

La fàbrica de Barberà del Vallès, de la divisió Pharma, és la més gran de tot l'Estat espanyol i és líder de producció i exportació d'especialitats farmacèutiques sòlides orals. L'any 2010 va produir 106 milions d'envasos, que suposen un 7% més que el 2009.

CAPTACIÓ DE TALENT.

La companyia s'aguanta en tres pilars, la innovació, el creixement i la productivitat, va dir Jesús Acebillo, a l'hora de valorar els resultats anuals. Però abans de res -va afegir- “el sector farmacèutic és més que els visitadors mèdics, els medicaments a les farmàcies o l'R+D. És un sector industrial amb instal·lacions potents i competitives”. També va recordar que la captació de talent és una prioritat per a la companyia, que aposta per la diversitat de gènere, idiomàtica i cultural i per la RSC.

La facturació augmenta un 4% l'exercici del 2010

Tot i la crisi econòmica i els dos reals decrets que afectaran el sector farmacèutic, Novartis España, amb seu a Barcelona, va tancar l'exercici passat amb una facturació de 1.333 milions d'euros, un 4% més que el 2009. La xifra d'exportacions, 233 milions d'euros, va suposar un 3% més d'increment i, fins i tot, el nombre de treballadors, 2.159, també es va incrementar un 1,6%. La xifra d'inversions generals, que va ser de 16 milions d'euros, va disminuir un 21%, per atendre les “prioritats del moment”, en paraules de Jesús Acebillo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La Vall d’en Bas

Festes majors per promocionar el producte local

La Vall d’en Bas
Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona
SALUT

La sanitat va crear 7.000 llocs de treball a l’àrea metropolitana

Barcelona

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

Barcelona

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

Barcelona
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona