Opinió

Uns punts molt bàsics

El mes de juny acaba amb un nou rècord en el diferencial entre la rendibilitat del deute públic espanyol i l'alemany, que assolí 280 punts bàsics, castigat per la crisi grega i els problemes de l'actual govern per tirar endavant al Congrés importants iniciatives legislatives. Amb paraules més profanes, el finançament internacional de les administracions i les empreses espanyoles pot esdevenir un 50% més car que el dels seus homòlegs alemanys. La sequera creditícia assoleix així nivells insospitats, amb aquest diferencial històric de tipus d'interès, unes caixes encara en profunda reestructuració i uns grans bancs més interessats a créixer a l'Amèrica Llatina que al seu país d'origen.

El president del BBVA afirmava en una recent aparició pública que cada punt bàsic de diferencial amb el deute alemany equival a un sobrecost de 124 milions d'euros i deixar de crear 1.600 llocs de treball a l'Estat. La contundència del banquer il·lustra la gravetat de la situació en un moment en què el crèdit és més necessari que mai per reactivar l'economia i crear ocupació. La manca de liquiditat i el pes del deute són, però, comuns a empreses, famílies i administracions públiques. A la Generalitat, per exemple, la polèmica retallada a la sanitat representa menys de la meitat del pressupost destinat només a pagar els interessos del deute, mentre que la partida d'amortització del principal equivaldria al tercer departament més ben dotat del govern, darrere de Sanitat i a un nivell molt similar a Ensenyament.

El procés de despalanquejament arreu del món podria coincidir amb un fenomen paral·lel de dèficit i desplaçament del capital. Un recent informe del McKinsey Global Institute, amb el títol eloqüent Adéu al capital barat, assenyalava que el 2030 es podria assolir un diferencial de 0,8 a 2,4 bilions de dòlars entre la demanda i l'oferta de capital. És a dir, d'una banda, la demanda de capital continuarà a l'alça per les necessitats d'empreses, governs i famílies, sobretot pel que fa a la inversió en infraestructures i habitatges. D'altra banda, però, l'envelliment de la població i les despeses per pensions i salut limitaran la capacitat d'estalvi real, sobretot a les economies més desenvolupades. El mateix informe indica que el 2010 un 36% de l'estalvi mundial es produeix als països emergents, un nivell que pujarà fins al 53% el 2030. La Xina, convertida ja ara en el primer estalviador mundial, acapararà el 2030 un 25% de l'estalvi mundial, el doble del nivell del 2008.

La pujada dels tipus d'interès reals els anys vinents és per a alguns una conseqüència inevitable de les creixents necessitats d'inversió i la disminució de l'estalvi. A casa nostra, el diferencial de tipus i el risc país afegeixen encara un agreujant a la situació, que esperem que no s'allargui massa. En qualsevol cas, l'accés al capital esdevindrà sens dubte una eina competitiva de primer ordre al món empresarial i que convindrà cercar més enllà de les nostres fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI