Economia

Estudien fer una macrollotja de peix a l'Alt Empordà

Les confraries de pescadors de Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva, Roses i l'Escala es volen unir per ser més competitives

Pensen que així aglutinaran compradors i reduiran costos

Les confraries de pescadors de Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva, Roses i l'Escala estudien fusionar-se i crear una sola llotja per ser més competitives. Aquesta macrollotja a l'Alt Empordà seria semblant a la que ja funciona des de fa anys al port de Leucata, a la Catalunya del Nord, i segons va assegurar ahir el president de la Federació Nacional de Confraries i patró major de Blanes, Eusebi Esgleas, tindria la finalitat d'aglutinar compradors, tenir més peix i disminuir costos. “Als pescadors del port de Leucata, una zona molt semblant a la nostra, els està funcionant molt bé”, va dir Esgleas, que va voler puntualitzar que la macrollotja de moment només és un projecte. De totes les llotges, segons Esgléas, la de Roses no té tanta necessitat de fusionar-se perquè és la més gran, però les confraries del Port de la Selva, Llançà i Cadaqués –que no té llotja– necessiten trobar una solució perquè són poques barques pescant, recullen poc peix i tenir una llotja oberta els representa moltes despeses.

Sortir menys dies

La crisi en el sector pesquer s'està agreujant any rere any i molts pescadors han aprofitat els ajuts de l'administració per desballestar els vaixells i deixar la professió.

Al Port de la Selva, és un dels casos. En pocs anys han passat de vuit a cinc barques d'arrossegament. Però el fet de ser menys no vol dir que es puguin guanyar més bé la vida, “perquè per als pescadors que es dediquen a la pesca d'arrossegament i encerclament la matèria primera és el gasoil, i actualment va molt car”. Això ha provocat que els pescadors d'aquest municipi hagin decidit buscar fórmules noves per poder continuar pescant i no perdre-hi diners. Proposen, segons va assegurar Esgleas, sortir a treballar només tres dies a la setmana però dedicar-hi més hores. “Els pescadors del Port de la Selva agafen gamba i actualment ho han de fer a moltes milles de la costa, prop d'Itàlia, i gasten molt gasoil anant i tornant. Pescar menys dies però dedicar-hi més hores creuen que els podria compensar”, va dir.

Llotja petita a Llançà

El problema de Llançà és semblant al del Port de la Selva. A Llançà, però, hi ha un inconvenient afegit, i és que el 2008 un temporal hi va destrossar la llotja i encara esperen que els en facin una de nova. “Ara estan en una llotja més petita que els ha fet Ports, però evidentment no treballen amb la comoditat que haurien de treballar”, va dir Esgleas. Llançà segueix reclamant la nova llotja perquè “el futur és incert i el projecte de fusionar-se encara no està decidit”.

LES FRASES

El projecte seria semblant al que es va fer al port de Lecauta, a la Catalunya del Nord, i els funciona bé
Eusebi Esgleas
President de la Federació Nacional de Confraries
La crisi afecta el sector pesquer. El Port de la Selva ha passat en pocs anys de vuit a cinc barques
Eusebi Esgleas
President de la Federació Nacional de Confraries
Per superar la crisi, els pescadors del Port de la Selva proposen treballar tres dies però fer-ho més hores
Eusebi Esgleas
President de la Federació Nacional de Confraries


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Girona

Bon juliol per al turisme, tot i un inici una mica fluix

Girona
La Vall d’en Bas

Festes majors per promocionar el producte local

La Vall d’en Bas
Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona
SALUT

La sanitat va crear 7.000 llocs de treball a l’àrea metropolitana

Barcelona

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

Barcelona

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

Barcelona
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona