Economia

El projecte de crear una macrollotja a l'Alt Empordà s'atura per falta de suport

La prova pilot unia les confraries de Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva, Roses i l'Escala per ser més competitius i reduir costos

Els pescadors de Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva, Roses i l'Escala han decidit aparcar el projecte de crear una macrollotja a l'Alt Empordà perquè, segons assegura el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, “ara per ara encara hi ha pescadors que no hi acaben de creure”. Abad assegura que el projecte “s'acabarà tirant endavant” però que “no serveix de res engegar-ho si hi ha protagonistes que no ho veuen clar”.

Per Abad, la unificació de les cinc llotges representaria ser més competitius, i seria semblant a la que ja funciona des de fa anys al port de Leucata, a la Catalunya del Nord. Tindria la finalitat d'aplegar compradors, tenir més peix i disminuir costos.

Un dels problemes que s'han presentat des del primer moment és el lloc on s'hauria de situar la macrollotja, perquè s'hauria de trobar un indret “mitjanament ben comunicat” i amb unes instal·lacions grans. Per Abad ara no és el moment de començar a construir una llotja unificada al polígon de Vilamalla. Per això creu que Roses seria un lloc idoni, però sembla que això ha provocat suspicàcies entre alguns dels pescadors que havien de formar part del projecte. “I precisament la de Roses és la confraria que està més sanejada perquè hem sabut trobar ingressos atípics relacionats amb la pesca”, assegura. Abad puntualitza que els estudis que s'han encarregat a consultors sobre la viabilitat de la llotja són positius.

LES FRASES

No renunciem a tirar endavant el projecte, però ara per ara hi ha pescadors que no hi acaben de creure
Antoni Abad
Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses
Els estudis que s'han encarregat a consultors sobre la viabilitat de la llotja unificada són positius
Antoni Abad
Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses

Demanen ajut a l'administració

La crisi del sector ha obligat moltes flotes de la comarca a reduir els efectius per poder subsistir. Aquest va ser un dels motius pels quals les confraries de pescadors de l'Alt Empordà van apostar per una llotja unificada. “La situació en el sector pesquer s'està agreujant any rere any i les més perjudicades són les confraries més petites, que tenen dificultats per guanyar-se bé la vida”, va explicar el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, que va assegurar que si Roses no hagués apostat per la planta de filetejat ara tindrien problemes per subsistir. Creu que seria molt positiu que algun representant de l'administració els ajudés. “No amb diners, sinó simplement que alguna vegada algú de fora vingués a parlar amb el sector i els fes obrir els ulls”, va comentar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La Barcelona Wine Week ja té el 90 % de l’espai contractat per l’edició del 2025

Barcelona
economia

Les comarques gironines han rebut un milió de turistes estrangers fins el mes de juny

girona
Economia

Catalunya rep 9,1 milions de turistes estrangers en el primer semestre de 2024

Barcelona
economia

L’atur trenca la tendència i creix lleugerament al juliol

barcelona

Girona trenca rècords d’ocupació fregant per primer cop els 391.500 afiliats

GIRONA
REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona