Economia

L'eufòria d'alguns homes importants

L'adquisició del 5,7% de la constructora FCC per part de Bill Gates desferma un gran optimisme en el govern espanyol

Des de Madrid s'assegura que la irrupció de capital nord-americà és un senyal de confiança en l'economia i que tindrà un efecte crida gairebé immediat

L'operaciódel magnat es percep com la prova fefaent de la recuperació de l'economia espanyola

Final­ment arriba l'oncle Sam. Ja deien els homes impor­tants –o pot­ser útils, recor­dant Wins­ton Churc­hill– que gover­nen l'Estat que anàvem tan bé. Segons va infor­mar ahir la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV), Bill Gates, cofun­da­dor de Micro­soft i pri­mera for­tuna mun­dial –més de 72.000 mili­ons de dòlars, cap a 52.000 mili­ons d'euros–, ha adqui­rit el 5,73% del capi­tal social de FCC –7,3 mili­ons de títols de la com­pa­nyia pel cap baix– per uns 108 mili­ons d'euros, que el con­ver­tei­xen en el segon màxim acci­o­nista del grup de cons­trucció i ser­veis, al dar­rere d'Est­her Koplowitz, que con­trola el 53,9% de la com­pa­nyia. L'ope­ració li ha anat de pri­mera, a FCC, que té en marxa un pla estratègic –refi­nançar 5.000 mili­ons de deute i posar en venda actius per valor d'uns 2.200 mili­ons– per reduir l'endeu­ta­ment i tor­nar als bene­fi­cis.

En el seu ves­sant d'empre­sari, o pot­ser en el de filan­trop, Gates ha com­prat acci­ons de l'auto­car­tera de la cons­truc­tora a 14,86 euros per acció, un preu un 5% infe­rior a la cotit­zació de FCC de dilluns pas­sat, en què va mar­car els 15,67 euros per títol. Juan Béjar, con­se­ller dele­gat de FCC, va expli­car que es tracta d'una inversió “a llarg ter­mini”, que Gates no té cap intenció d'estar repre­sen­tat en el con­sell d'admi­nis­tració de la com­pa­nyia ni de par­ti­ci­par en la seva gestió i que, de moment, no incre­men­tarà el per­cen­tatge adqui­rit.

La raó fona­men­tal de l'entrada de Mr. Micro­soft a FCC, a banda de donar vali­desa al pla de con­tenció que aplica, és que s'ha fet, segons Béjar, perquè “Espa­nya té atrac­tiu”. Aquesta ope­ració, per ell, “repre­senta una con­fir­mació de la recu­pe­ració de l'eco­no­mia, tant en l'àmbit de país com d'empresa”. Un senyal, aquest, gai­rebé diví que ha des­fer­mat l'eufòria dels homes impor­tants –o pot­ser útils– que gover­nen l'Estat. Per la minis­tra de Foment, Ana Pas­tor, l'ope­ració demos­tra que “el govern ha fet els deu­res i que la con­fiança s'està recu­pe­rant”, sense treure pres­tigi ni esforç a FCC, de la qual va dir que és “una mos­tra més de la pui­xança de les empre­ses del sec­tor de l'engi­nye­ria civil”, que “ja estan tre­ba­llant en molts llocs del món”.

També José Manuel Soria, minis­tre d'Indústria, Ener­gia i Turisme, ho va valo­rar molt posi­ti­va­ment, “perquè evi­den­cia que hi ha una major con­fiança en l'eco­no­mia espa­nyola i una major cre­di­bi­li­tat, i això és així per part d'un inver­sor impor­tant en el món, un dels grans empre­sa­ris del segle XXI”. Però d'entre totes les opi­ni­ons, la de Jaime García-Legaz, secre­tari d'estat de Comerç, va ende­vi­nar la tecla. Per ell, “Bill Gates posarà Espa­nya en el mapa mun­dial de la inversió”, perquè a par­tir de la seva se n'espe­ren mol­tes d'altres. Aquest entu­si­asme recorda a Pepe Isbert fent d'alcalde de Villar del Río, que amb veu ronca va dir al seu poble des del balcó de l'ajun­ta­ment: “Jo us reco­mano, esti­mats amics, que aneu pen­sant en allò que dema­na­reu als ame­ri­cans perquè jo us dono la meva paraula d'honor que es que­da­ran aquí molt de temps gas­tant tots els diners que por­tin” (Bien­ve­nido, Mis­ter Mars­hall, L.G. Ber­langa, 1953).

Claca dels bancs

El cert és que per a FCC Gates ha arri­bat amb un pa sota el braç. Durant la sessió d'ahir, la com­pa­nyia va pujar un 8,3%, fet que va situar el títol a 16,97 euros. Elvira Rodríguez, pre­si­denta de la CNMV, també feia pinya: “És bo per a Espa­nya.” El sec­tor finan­cer també s'entu­si­asma. Si la set­mana pas­sada va ser el pre­si­dent de Banco San­tan­der, Emi­lio Botín, el que va asse­gu­rar que a l'Estat estava arri­bant diner “de totes ban­des”, ahir va ser José Igna­cio Goi­ri­gol­zarri, pre­si­dent de Bankia, qui va afir­mar que “efec­ti­va­ment” s'està millo­rant la per­cepció cap a l'Estat en els mer­cats finan­cers, “que sem­pre s'avan­cen” a allò que acaba pas­sant en l'eco­no­mia real. Pre­ci­sa­ment on són els homes i dones menys impor­tants, però útils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.