Gran angular

La UE acota els ‘drones' i compromet un projecte català

L'ànim d'unificar la legislació per als avions teledirigits amenaça la rendibilitat d'un ambiciós aparell

El ‘drone' català està pensat per a situacions d'emergència i no té competidors

La llei s'esmola les urpes per tallar les ales als drones. La Comissió Europea ha informat de la seva voluntat d'aclarir el marc normatiu que regula els usos i l'espai aeri per a aquests avions teledirigits. En concret, i segons que informa la mateixa institució comunitària, l'objectiu és establir “un seguit de normes més estrictes per regular l'ús d'avions no tripulats”.

Tot i algunes bombes de fum, com la llançada fa unes setmanes per Amazon anunciant la seva voluntat de fer servir aparells dirigits a distància per fer el repartiment de comandes a domicili, els drones van associats a armament de debò, ja que el seu ús ha tingut molt a veure amb funcions pròpies de l'estratègia militar, sobretot amb l'observació, la vigilància i la supervisió de zones enemigues. La Comissió Europea accepta que “a Europa cada vegada es fan servir més sovint avions civils teledirigits”, però no s'espolsa les pors que plantegen els drones per a la seguretat col·lectiva i manifesta que cal un marc legal que en reguli l'ús perquè “la normativa sobre la matèria està molt fragmentada”.

Suspès en l'aire.

Singular Aircraft és una empresa catalana que ha desenvolupat un projecte pioner a àmbit europeu i que, de fet, troba pocs competidors a escala mundial. La companyia ha enllestit un aparell de 14 metres d'amplada, 11 metres de longitud i tres metres i mig d'alçada i l'ha dissenyat pensant en usos exclusivaments civils. Gabino Serrano, cap del departament de màrqueting de l'empresa, explica que el naixement del projecte deriva de la voluntat de trobar solucions “per a situacions d'emergència i per a catàstrofes”. En concret, va ser la mort en accident d'un pilot durant les tasques d'extinció d'un incendi el que va portar el màxim responsable de Singular Aircraft, l'empresari Luis Carrillo, a impulsar un pla d'acció per idear un aparell capaç de sufocar les flames d'un foc sense posar en perill les vides de la tripulació.

El drone de Singular Aircraft té un pes de 1.700 quilos en buit però té potència per enlairar-se amb un pes de fins a 3.800 quilos, cosa que vol dir que pot proveir-se de fins a 2.000 litres d'aigua. Dimensions i potència són les peculiaritats de l'SA-03 ja que, si bé en el terreny militar no s'estalvia en costos, pesos ni mesures, els ginys teledirigits que van destinats a ús civil són de mides molt menudes (bàsicament serveixen per a la vigilància i observació de línies elèctriques o aerogeneradors).

De la mateixa manera, la joia de la corona de Singular Aircraft pot volar durant 63 hores seguides (6 hores i 45 minuts en el cas que ho faci amb els dipòsits carregats d'aigua al màxim). El drone ha estat desenvolupat a cavall de l'aeròdrom de Sabadell i l'aeroport d'Alguaire i, per verificar-ne la seva fiabilitat com a avió amfibi, ha estat testat al pantà de la Baells i en els propers dies serà provat a Tarragona. Un equip de trenta persones està darrere del projecte i Gabino Serrano apunta que la voluntat de la Comissió Europea d'acotar el marc legal dels drones pot comprometre ara l'obtenció de rendibilitat del projecte (en el qual han invertit “no menys de 4 milions d'euros”).

A Singular Aircraft entenen que “la seguretat en l'espai aeri” sigui un tema que generi inquietud per a l'administració i que tenir estris sense pilot (es controlen a distància) sobrevolant l'espai aeri pugui encendre alarmes sobre la seguretat en l'espai aeri.

Interrogat, doncs, com és que amb aquest panorama d'incertesa Singular Aircraft segueix posant carburant en el projecte, explica: “Luis Carrillo sempre diu que el dia que es doni llum verd al tema dels drones, hem de ser els primers a ser en la línia de sortida.”

Segons algunes previsions, en els propers deu anys els drones podrien arribar a representar el 10% del mercat aeronàutic, és a dir, uns 15.000 milions d'euros l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB creix cinc dècimes respecte al primer trimestre i se situa en el 2,9%

barcelona

Aproven el reglament del Formatge Garrotxa amb la distinció IGP

OLOT
economia

CaixaBank guanya 2.675 milions d’euros fins al juny, un 25,2% més

barcelona
economia

El BBVA frega els 5.000 milions de benefici el primer semestre en plena opa al Sabadell

madrid
ECONOMIA

Bèlgica tremola per la xocolata

Brussel·les
Energia

La DO Terra Alta exigeix frenar la “massificació eòlica” a la comarca

Batea
economia

Suspesa la cotització a de Grífols per una “discrepància comptable”

barcelona

El SOC incorpora la realitat virtual per ajudar a trobar feina i fa la prova pilot a Salt

SALT
EUROPA

El PIB torna a créixer un 0,3% a l’eurozona i a la UE en el segon trimestre

BARCELONA