Economia

Una vintena d'experts escullen els millors vins catalans de l'any a Rubí

El Celler Cooperatiu va ser l'escenari de la fase final dels premis Vinari, amb el tast de 216 vins

Els 166 guardons s'entreguen el 10 d'octubre a Vilafranca

Una vintena d'enòlegs, sommeliers i periodistes especialitzats van escollir ahir entre poc més de 216 vins el guanyador de la segona edició dels premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya que convoca el portal Vadevi.cat. Els guardonats no se sabran fins a la cerimònia d'entrega, prevista per al 10 d'octubre que ve a l'auditori de Vilafranca del Penedès, en un acte que serà retransmès en directe per El Punt Avui TV.

El tast de tots aquests vins que van arribar a la fase final del concurs es va fer al Celler Cooperatiu de Rubí, que en la primera edició ja va ser-ne l'escenari aprofitant que s'estrenava la seva recuperació arquitectònica. La degustació dels professionals serveix per posar nota als vins, tot i que amb anterioritat ja s'han dut a terme set jornades més de tasts fets a cegues dels 783 vins presentats, és a dir que el jurat no veu en cap moment l'etiqueta i, per tant, no en sap el nom ni la procedència. Les jornades classificatòries s'han fet enguany en cinc dels dotze territoris catalans que tenen denominació d'origen: Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès, Manresa, Reus i Gandesa, i les altres dues al restaurant Monvínic de Barcelona.

Els guardons van néixer per normalitzar la promoció dels vins Catalunya, ja que es donava el cas que tots els països que són elaboradors de vins organitzen certàmens i activitats d'aquest tipus per promoure'ls i donar-los a conèixer. A més, a Catalunya, que és una gran productora i exportadora de vins, se'n consumeixen més de denominacions foranes que de locals.

En total es donaran fins a 166 premis, inscrits en les categories de vins tranquils (blancs joves, blancs fusta, rosats, negres joves, negres criança, negres de guarda i vins dolços o rancis), vins escumosos (joves, reserva, gran reserva, antigues reserves i rosats) i vermuts (aromatitzats amb herbes). El vi més ben puntuat entre tots els participants rebrà el Gran Vinari d'Or, que el 2013 va recaure en Garnatxa d'Empordà Solera Mas Llunes 2002.

Les xifres de participació han crescut pel que fa al nombre de cellers presentats en un any, que ha passat de 160 a 202, i ha estat la DO Pla de Bages la que més n'ha classificat per a la final (42%), seguida de la DO Costers del Segre (37%) i de la DO Empordà (35%). El nombre de vins també ha augmentat, i ha passat de 730 el 2013 a 783 enguany.

LA XIFRA

783
referències
de vins s'han presentat en el concurs aquest any, de les quals 216 han passat a la final.

LA DATA

10.10.14
Es farà la cerimònia
d'entrega dels premis Vinari a l'auditori de Vilafranca del Penedès.

Guardons inclosos en el Tricentenari

L'esperit de difusió del patrimoni del país amb el qual es va crear aquest guardó ha provocat que aquesta segona edició dels premis Vinari s'hagi inclòs en l'extensa agenda d'actes oficials de la Generalitat per commemorar el Tricentenari. El comissari dels actes, el periodista Miquel Calçada, destaca la importància de la indústria vitivinícola com a “bon vehicle a través del qual exportar els valors i la imatge d'un país”. Calçada creu que el vi es converteix en “un bon ambaixador de Catalunya”, a més de considerar que els vins eren, són i espero que continuïn sent unes estructures d'estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.