Economia

La Xina autoritza l'entrada de fruita de pinyol catalana

El permís arriba en una campanya complicada pel manteniment del veto rus

La distància és un problema per enviar préssecs i nectarines amb vaixell, i el transport amb avió encareix els costos

L'Administració General de Supervisió de la Qualitat, Inspecció i Quarantena de la República Popular de la Xina (AQSIQ) va autoritzar dimecres definitivament l'exportació de fruita de pinyol de l'Estat espanyol als mercats xinesos. Així ho va confirmar ahir la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que va destacar la bona notícia, que arriba després de llargues negociacions i processos de control amb el país asiàtic. En aquest sentit, Serret confia que l'obertura d'aquest mercat serveixi per millorar les “expectatives d'exportacions” dels productors catalans en una campanya que es presenta novament complicada per la crisi de preus agreujada pel veto rus per tercer any consecutiu.

L'autorització de les exportacions de fruita de pinyol al mercat xinès arriba després que una delegació de l'AQSIQ va visitar l'Estat per comprovar el compliment del protocol signat al novembre entre el secretari general d'Agricultura del ministeri, Carlos Cabanas, i la viceministra d'aquesta organització xinesa, Zhang Qirong. La visita va acabar amb uns resultats molt bons i es va demostrar la solidesa i serietat del sistema de control i certificació fitosanitària exigits. Tot i que alguns productors de fruita de pinyol de Lleida ja han mostrat interès per exportar aquesta mateixa campanya al país asiàtic, hi ha una sèrie d'aspectes que encara cal solucionar com ara la forma de transport ja que els préssecs i les nectarines són fruites peribles a les quals costa aguantar molts dies en cambres frigorífiques i la distància fins a la Xina és un factor a tenir en compte. El protocol demana que la fruita pugui aguantar, sense perdre propietats qualitatives, gairebé un mes a l'interior del vaixell, si s'opta per aquest mitjà de transport. Margalef-La Fruta de Palacio, una de les empreses lleidatanes interessades a exportar préssecs, nectarines i paraguaians a la Xina, amb seu a Torregrossa, explicava la setmana passada a El Punt Avui que això implica enviar la fruita en avió, fet que comporta un important encariment dels costos.

En relació amb les protestes de part dels productors de la plana de Lleida, Serret va dir que són bons avenços com l'obertura del mercat xinès i va assenyalar que aquesta és “la línia de treball del departament i del sector per aconseguir cada vegada més transparència en tota la cadena però alhora reforçar mercats exteriors amb la presència de la fruita catalana''.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Roger Viusà deixa el Plaça del Vi 7 a mans dels germans Roca

GIRONA

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona