Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Ucraïna acusa Rússia de robar-li entre 500.000 i 800.000 tones de gra
El viceministre d’Agricultura ucraïnès constata que persisteixen les dificultat per a l’exportació d’aliments
Alerta que la producció agrícola està compromesa pels atacs russos, les mines i l’escassetat de fertilitzants
Ucraïna acusa Rússia de robar-li “entre 500.000 i 800.000 tones de gra”, un tema “molt sensible” que s’està abordant a nivell diplomàtic i de la Justícia, ha explicat aquest dimarts el viceministre d’Agricultura ucraïnès, Markian Dmitrasevitx, que ha participat per videoconferència en un esdeveniment a Brussel·les.
El responsable d’Agricultura ha explicat que tenen “diferents estimacions” sobre el volum de gra sostret que van de les “500.000 tones a 800.000 tones”.
El viceministre ha repassat als reptes que afronta el seu país, que fins abans de la guerra era el graner del món, per continuar produint i exportant la seva producció en les difícils circumstàncies ocasionades per l’agressió russa.
D’una banda, ha assenyalat que les rutes per mar represes després de l’acord entre Ucraïna i Rússia amb la mediació turca i de l’ONU no es poden considerar estables per ara.
Sobre les “vies de solidaritat” que impulsa la Unió Europea (UE) per transportar el gra per via terrestre, amb ferrocarril i per carretera, Dmitrasevitx ha indicat que hi ha hagut “molts progressos”, especialment gràcies a la cooperació de Polònia i Romania, que han facilitat la reducció de la burocràcia per facilitar el trànsit. No obstant això, persisteixen els problemes per exportar, ha reconegut.
En aquest sentit, s’ha referit al perill que planteja que una part “immensa” del territori agrícola d’aquest país hagi estat minat.
“Totes les nostres possibilitats de desminatge s’utilitzen per a les ciutats i pobles on viu la població i la segona fase serà desminar els camps agrícoles”, ha indicat el viceministre.
I aquesta “no és l’única qüestió de seguretat” que afronten els productors ucraïnesos, ja que també pateixen ls atacs russos des de la frontera o fins i tot des dels territoris d’Ucraïna que han estat ocupats.
Un altre problema és l’escassetat de fertilitzants. I és que si bé Ucraïna intenta produir utilitzant menys quantitats d’aquestes substàncies, hi ha el risc que en la pròxima temporada hi hagi entre un 30 % i un 60 % menys de terres cultivades.
La conferència sobre seguretat alimentària, celebrada al Club de Premsa de Brussel·les, ha debatut l’impacte de la invasió russa d’Ucraïna en la seguretat alimentària global.
A la trobada hi han participat, entre altres, el president i el director executiu del productor mundial de fertilitzants EuroChem, Samir Brikho, que ha demanat que es garanteixi la lliure circulació dels fertilitzants. Brikho ha alertat que si es mantenen amb les barreres existents, els preus agroalimentaris no es duplicaran sinó triplicaran i fins i tot pot ser que puguin encara més.