El mercat immobiliari es moderarà per la inflació després d’un any rècord
Un informe del portal Pisos.com preveu la desacceleració a causa de la menor capacitat de compra
Els preus no han pujat al ritme de la inflació
Les dades del mercat immobiliari l’any passat van ser extraordinàries, amb prop de 90.000 compravendes a Catalunya. Aquest any encara s’han mantingut els guanys i els preus, amb lleugers matisos, seguint aquesta dinàmica. Però les coses canviaran l’any que ve. El portal immobiliari Pisos.com preveu que el mercat de l’habitatge es moderi el 2023 en el nombre d’operacions, però descarta “grans caigudes” de preus en les compravendes i en els lloguers. El director d’estudis de l’empresa, Ferran Font, destaca que aquesta desacceleració “és a conseqüència d’una demanda que manté l’interès, però que va perdent capacitat de compra i despesa a causa de la inflació”. D’altra banda, l’informe constata que Barcelona és una de les grans ciutats on menys augmenten els preus dels pisos en venda, situació diferent a la del mercat de lloguer.
Respecte a les xifres d’operacions, difícilment es repetiran les obtingudes aquest any, un exercici “excepcionalment actiu en transaccions i hipoteques”. Malgrat que hi pot haver un alentiment en diversos indrets, hi ha un missatge de tranquil·litat per als mercats “molt assentats” com els de les demarcacions de Barcelona, Girona o Tarragona, que també tenen molt d’interès en compradors estrangers i grups inversors. Concretament “els mercats tradicionalment dinàmics romandran estables i llançaran repunts raonables, però a les zones amb menys tracció els ajustaments no es faran esperar”, reconeix Font
Un element “clau” per a l’evolució del sector immobiliari el 2023 serà el control de la inflació. “Els preus de l’habitatge han pujat de manera moderada al llarg del 2022, molt lluny dels nivells aconseguits per la inflació”, assenyala el portal immobiliari. Per al 2023 es preveu des d’un retrocés de l’1% si la inflació triga a controlar-se a un increment màxim del 3% si l’escenari millora a la primavera.
L’empresa també estima que l’any que ve es concediran 360.000 hipoteques a tot l’Estat, la qual cosa representa un 17% menys que enguany, i recorda que aquest és un any “rècord” i que els ajustaments “no resten puixança al sector”. En canvi, el preu del lloguer dependrà de l’inici de l’aplicació de les noves lleis del sector i de l’evolució general de l’economia. Segons apunten, “el lloguer és un mercat molt reactiu: si s’arriba a la capacitat màxima de despesa de les famílies, la corba a la baixa no trigarà a visualitzar-se”.
LA XIFRA
LA FRASE
D’anys de bonança a la moderació
L’any passat es van vendre 87.903 habitatges a Catalunya, segons dades de l’Idescat. D’aquests, 15.0003 eren nous. Aquesta xifra és molt superior a la que va assolir el sector l’any 2020, marcat per la pandèmia, amb 64.673 compravendes efectuades. Però també superava amb escreix les dades del 2019, amb 79.950 compravendes i les del 2020, amb 80.920. L’any que ve s’entra en una etapa de moderació, pendent de la inflació.