Economia

Disminueix la collita de raïm de la DO Empordà

La sequera l’ha fet caure un 8% respecte de la mitjana de la darrera dècada i un 4% respecte del 2021

El raïm obtingut és de “molt bona qualitat” pel bon estat sanitari de les vinyes

La collita de la DO Empordà ha disminuït un 7,79% respecte a la mitjana de la darrera dècada. En concret, s’ha passat de recol·lectar una mitjana anual de 8.634.472 quilos de raïm entre el 2010 i el 2021, a produir-ne 7.961.763 el 2022. Tenint en compte la collita de l’any anterior, quan se’n van obtenir 8.299.949 quilos, ha caigut un 4,07%. Les causes principals de la davallada de producció han estat la sequera, que ha provocat estrès hídric als ceps, i les destrosses d’animals salvatges com ara senglars i cabirols quan entren a les finques. El president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Antoni Roig, defensa, però, que el raïm obtingut és de “molt bona qualitat” perquè “els grans són petits i més concentrats”.

El descens, tant d’aquest any com de l’any passat, està motivat principalment per la sequera extrema viscuda els dos darrers anys i que ha provocat que els grans de raïms hagin estat més petits de l’habitual. Per combatre-la, des de la DO Empordà s’està fent una “aposta decidida” per augmentar la superfície plantada de ceps de varietats tradicionals de la zona, com és el cas de la garnatxa, que a més suporta millor l’estrès hídric.

Per això, tot i que la producció general de raïm ha baixat aquest 2022, s’han collit més quilos de garnatxa. En concret, s’ha obtingut un 26,24% més de garnatxa blanca, un 19,76% més de la varietat negra, un 5,91% més de la roja i un 5,45% més de garnatxa peluda. A més, també ha augmentat la producció de cabernet franc (28,04%) i de gewürztraminer (48,39%). Tot això, respecte al 2021.

Segons detalla Roig, “l’única part positiva de la sequera és que la verema d’enguany s’ha caracteritzat pel bon estat sanitari de les vinyes”. Això perquè “la manca de pluges i humitat ha evitat l’aparició de fongs i que es desenvolupessin les malalties habituals a la vinya”. Un fet que ha propiciat que els raïms entressin molt sans als cellers. Això fa pensar als vinicultors que la del 2022 serà una bona anyada. “Seran uns vins aromàtics, frescos i de molt bona qualitat”, detalla el president de la comissió tècnica del Consell Regulador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT