Economia

Alta Alella, la vinya creix

El celler ha passat en 30 anys de tenir una hectàrea a tenir-ne 70

Les vendes creixen el 54%, fins als 5 milions, i el 45% són exportacions, sobretot al Canadà i els EUA

Alta Ale­lla, el celler ecològic de caves i vins que la família Pujol-Bus­quets Guillén va començar fa trenta anys, quan va com­prar la finca de Can Genís, a la ser­ra­lada de Marina, entre Tiana i Ale­lla, ha anun­ciat un aug­ment de la fac­tu­ració del 52% (dels 3,3 mili­ons l’any 2018 als 5 mili­ons el 2022). També ha anun­ciat una inversió de 2,5 mili­ons d’euros per con­ti­nuar crei­xent, sobre­tot en l’adqui­sició de noves hectàrees de cul­tiu, en ins­tal·laci­ons i eines per pre­ser­var la vinya. “Quan era petita, els pares van començar amb una hectàrea i, l’any que ve, ja en tin­drem 70, de què 25 llo­ga­des”, explica Mireia Pujol-Bus­quets, que codi­ri­geix l’empresa amb el seu pare, Josep Maria, que va fun­dar l’empresa el 1991 amb la seva esposa Cris­tina Guillén. La pare­lla havia obert, uns anys abans, la botiga Cris­tina Guillén, un esta­bli­ment de referència a Bada­lona i una de les pri­me­res boti­gues espe­ci­a­lit­za­des en vins de qua­li­tat de Cata­lu­nya, que reco­ma­nava vins en un moment en què l’alta gas­tro­no­mia i els vins encara eren majo­ritària­ment ali­ens al nos­tre país.

El negoci va vent en popa i Alta Ale­lla, un dels cellers més potents de la seva deno­mi­nació d’ori­gen, explica que gran part de la seva pro­ducció, el 45%, l’han venuda a l’estran­ger, en mer­cats com ara el Canadà, els Estats Units, Ale­ma­nya, Finlàndia i altres països nòrdics.

Els Pujol-Bus­quets, que des que van fer néixer l’Alta Ale­lla ho han fet tot ecològic, tenen, des de fa 18 anys, el pro­jecte del Celler de les Aus, que només fa vins i escu­mo­sos natu­rals (sense sul­fits), entre què Aus, Talla­rol i Merla i els caves Bru­ant i Capsi­grany. Però els veri­ta­bles refe­rents de la casa són els caves gran reserva Mir­gin i el Dolç Mataró, fet amb la terra carac­terística de la zona, el sauló. “Pre­o­cu­pats com estem per la manca d’aigua, ja fa temps que estem bus­cant vari­e­tats més resis­tents i més adap­ta­bles al canvi climàtic”, explica Josep Maria Pujol-Bus­quets, molt crític, d’altra banda, amb el sis­tema de reci­clatge del vidre que poten­cien les admi­nis­tra­ci­ons: “Quan es llença una ampo­lla al con­te­ni­dor de reci­clatge i es trenca, mala­ment. Però això interessa a les cris­ta­lle­ries, que ho fonen, tot i que fon­dre no és tan sos­te­ni­ble com rea­pro­fi­tar els enva­sos”, diu. Alguns dels seus vins els embo­te­lla en ampo­lles usa­des, però admet que cal­dria un canvi de model al país i un canvi de men­ta­li­tat. Alta Ale­lla també fa eno­tu­risme. Fa deu anys van deci­dir “com­par­tir la cul­tura del vi d’una manera per­so­na­lit­zada” i ja han pas­sat pel celler i les vinyes 10.000 visi­tants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia