Política
El govern preveu sol·licitar aquest any 8.481 milions al FLA
La Generalitat preveu demanar aquest any al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) un total de 8.481 milions d’euros. Aquesta és almenys la quantitat que gestiona actualment el departament d’Economia, segons han explicat a Efe fonts d’aquesta conselleria. D’aquests 8.481 milions d’euros, un total de 8.048 milions serviran per cobrir venciments de deute, principalment del propi FLA; 308 milions per al dèficit del 0,1 % del PIB autoritzat per al 2025 i 125 milions més per afrontar liquidacions negatives del model de finançament d’anys anteriors.
La Generalitat sol·licita formalment la seva adhesió al FLA al mes de febrer de cada any. L’any passat, per exemple, va acabar demanant una quantitat similar, 8.642 milions, tot i que després va ampliar la sol·licitud fins als 11.405 milions d’euros, per cobrir l’excés de dèficit del 2023. Per tant, la quantitat final que acabi sol·licitant Economia pot variar lleugerament ja que la part que es demana per cobrir l’objectiu de dèficit -els 308 milions- es calcula tenint en compte l’estimació del PIB català.
Dels 8.048 milions de venciments de deute d’aquest any, un total de 7.331 milions corresponen a venciments del propi FLA i altres mecanismes de liquiditat similars, i la resta principalment a préstecs amb bancs estrangers i nacionals.
Més enllà d’aquesta sol·licitud ordinària d’adhesió al FLA d’aquest any, la Generalitat està a l’espera que el Govern central abordi amb les comunitats la quita parcial del FLA prevista en els acords entre PSOE i ERC.
En l’actualitat, la Generalitat té un deute de 88.952 milions, i d’aquesta quantitat 75.813 milions corresponen als mecanismes de liquiditat -el FLA principalment-, cosa que suposa un 85,2 % del total.
En el moment en què Catalunya aconsegueixi restar el 20 % del FLA -al voltant d’uns 16.000 milions, tal com va acordar ERC amb el PSOE al novembre del 2023-, això reduirà el volum del passiu de la Generalitat i, en conseqüència, també es retallaran els seus costos financers.
La consellera d’Economia de la Generalitat, Alícia Romero, va assegurar a finals de l’any passat que la Generalitat podria estalviar uns 250 milions en interessos ja aquest 2025 gràcies a aquesta condonació parcial.