economia
La Cambra revisa a l’alça el creixement de l’economia catalana
L’avenç del PIB se situa ara en el 3,4 % el 2024 i el 2,7 % aquest any, tot i que preocupa la guerra aranzelària de Trump
La Cambra de Barcelona ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement de l’economia catalana per al 2024 i al 2025 fins al 3,4 % i el 2,7 %, respectivament. L’organisme apunta en el seu darrer informe, recollit per Efe, que Catalunya serà una de les economies europees que registrarà un avenç més fort del PIB, més del doble que el de la zona euro, gràcies a l’impuls de la inversió i el consum privat. El president de la Cambra, Josep Santacreu, però, ha alertat de l’impacte negatiu que tindria que la guerra aranzelària que el president nord-americà, Donald Trump, ha iniciat amb la Xina, el Canadà i Mèxic s’estengués a Europa, com ja ha amenaçat.
L'estudi apunta que la guerra aranzelària afectaria sobretot les exportacions dels sectors de l'alimentació i l'automoció a Catalunya. Tot i això, l'impacte directe seria "moderat", ja que EUA representa només el 3,6% del total de les exportacions catalanes. Els productes més afectats serien la maquinària, els olis essencials per a la perfumeria, els combustibles i productes químics orgànics i els productes farmacèutics.
El creixement també s'augura gràcies a la fortalesa del mercat laboral i la millora dels tipus, que haurien d'elevar el poder adquisitiu de les famílies, així com pel desplegament dels fons europeus Next Generation. El cap del gabinet d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira ha assenyalat que "l'economia catalana és forta no només en exportació de béns i serveis turístics sinó també d'enginyeria, construcció, programes informàtics i telecomunicacions". En aquest sentit, ha afirmat que un dels sectors claus per augmentar la productivitat és la inversió en béns d'equip i maquinària.
L'informe també posa sobre el valor del sector TIC, en què la productivitat per treballador és més elevada que en altres sectors. Tot i això, la Cambra alerta que la seva evolució pot quedar afectada per la falta de professionals qualificats, per això ha fet una crida a impulsar estudis en ciències, tecnologies, enginyeria i matemàtiques. Rovira ha lamentat que el 20% de les noves contractacions en aquest àmbit són de professionals estrangers.